Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Gratis' gereedschap kost bijna anderhalf duizend euro

  'Gratis' gereedschap kost bijna anderhalf duizend euro

  Een 83-jarige man uit het Gelderse Renkum is slachtoffer geworden van een babbeltruc. De deal voor zo goed als gratis gereedschap bleek toch een stuk duurder uit te pakken dan gedacht.

  Het slachtoffer maakte een wandeling over de Hankweg toen een bestuurder van een auto met Duits kenteken naast hem stopte. De bestuurder sprak Nederlands en vroeg de 83-jarige man of hij hem iets mocht vragen. Toen daar bevestigend op werd geantwoord, vertelde de bestuurder - die ondertussen uitstapte - dat hij onderweg was naar de luchthaven van Frankfurt voor een verblijf van twee weken in Monaco.

  In de kofferbak lag echter wat gereedschap en een aggregaat, en daar wilde de man graag vanaf. Sterker nog, het slachtoffer mocht de boel gratis hebben, zolang de bestuurder er maar vanaf was. Er was echter één kleine voorwaarde, en dat is dat de man wel even de btw over de spullen zou betalen. Dat zou gaan om een bedrag van € 14,80.

  Geen € 14,80, maar € 1.480,-

  De bestuurder had zelfs een pinapparaatje op zak, dus de deal was snel rond. Het gereedschap werd uitgeladen en de betaling werd voldaan. Maar toen het garantiebewijs werd overhandigd, kwam de spreekwoordelijke aap uit de mouw: de rekening bleek in werkelijkheid maar liefst € 1.480,- te bedragen.

  De verkoper sprong in de auto en koos haastig het hazenpad, al riep hij nog wel dat alles klopte. Maar nee, eenmaal thuis constateerde de gedupeerde dat er toch echt € 1.480,- van zijn rekening was afgeschreven.

  Garantiebewijs is wassen neus

  Op het meegeleverde garantiebewijs stond wel een telefoonnummer van een handelaar in gereedschappen. De kleindochter van het slachtoffer nam telefonisch contact op, zo vertelt de gedupeerde aan De Gelderlander: 'De man die ze aan de lijn kreeg, zei dat het allemaal berustte op een misverstand. Zodra hij terug was van vakantie, zou hij het geld terugstorten op mijn rekening. Hij liegt natuurlijk dat hij barst. Ik moet me er maar bij neerleggen dat ik mijn geld kwijt ben. Heel zuur, maar je doet er niets aan.'

  Bron: De Gelderlander

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant