Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Politie waarschuwt voor nepkaarten Ajax-Tottenham

    De politie waarschuwt voor de verkoop van valse toegangskaarten voor de voetbalwedstrijd Ajax-Tottenham Hotspur. Op het internet worden volgens de politie nepkaarten aangeboden voor de halve finale van de Champions League, die woensdag wordt gespeeld in Amsterdam.

    Sommige kaarten die worden aangeboden zijn echt, maar veel zijn nagemaakt. Bijvoorbeeld door steeds hetzelfde ticket opnieuw te printen en te verkopen. Ook de echte tickets worden vaak voor gigantische bedragen op verkoopwebsites gezet. Verkoopwebsites en social media staan vol met advertenties van mensen die kaarten te koop aanbieden. Met enige regelmaat worden ook ongeldige E-tickets aangeboden.

    Opgelicht?! waarschuwde ook voor woekerprijzen

    Deze toegangskaarten zijn digitaal bewerkt, bijvoorbeeld door steeds dezelfde barcode te kopiëren. Datzelfde kan gelden voor kaarten die voorafgaand aan de wedstrijd bij het stadion te koop worden aangeboden door zwarthandelaren. 'Bij de toegangspoort in het stadion blijkt vaak pas dat een kaart vals is', zegt een woordvoerster van de politie. 'Dan wordt de toegang tot het stadion geweigerd.' Ajax waarschuwt zelf al langer tegen het doorverkopen van kaarten. Als de club erachter komt dat een ticket is doorverkocht, dan wordt het geblokkeerd.

    Ontvang waarschuwingen direct van de redactie via de nieuwe Opgelicht?!-app

    Loop geen risico

    Ook komt het voor dat mensen veel geld hebben overgemaakt voor online aangeboden tickets maar die vervolgens niet geleverd krijgen. ‘Koop tickets bij voorkeur uit de eerste hand, via de officiële website of het officiële verkoopadres van de organisatie van een evenement’, aldus Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting. ‘Koop je een kaartje uit de tweede hand, dan loop je altijd risico. Doe dat dus alleen als je de verkoper kent en vertrouwt.’

    De politie geeft de volgende tips om oplichting via internet te voorkomen:

    • Check of het rekeningnummer, URL, telefoonnummer of e-mailadres als negatief bekend staat. Als dit het geval is, wees dan extra voorzichtig.
    • Check dit via www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html.
    • Bij alle aankopen via internet geldt: doe aan prijsvergelijking: is de prijs reëel? Als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.
    • Kijk hoe lang een verkoper actief is bij een online handelssite en welke beoordelingen daarbij staan.
    • Weet met wie je zaken doet.
    • Stuur de verkoper nooit een kopie van je identiteitsbewijs!
    • Krijg je van de verkoper ongevraagd een kopie van een identiteitsbewijs toegestuurd, dan dien je extra alert te zijn en de benodigde voorzichtigheid in acht te nemen. Het is geen garantie dat je daadwerkelijk met de persoon op het identiteitsbewijs in onderhandeling bent.
    • Stuur de verkoper nooit een kopie van je bankpas en geef nooit beveiligcodes af die gerelateerd zijn aan je bankpas en rekeningnummer.

    Foute site of webshop? Opgelicht?! waarschuwt je vooraf via de browserplugin

    Bron: Politie.nl 

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant