Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Op zoek naar tickets voor het EK voetbal? De UEFA waarschuwt voor ticketoplichting

  Op zoek naar tickets voor het EK voetbal? De UEFA waarschuwt voor ticketoplichting

  Het EK voetbal in Duitsland gaat bijna van start. Ben jij nog op zoek naar een last-minute ticket voor de wedstrijd in juni of juli? Pas dan goed op voor valse tickets die in omloop zijn, waarschuwt de UEFA. 

  Op 14 juni is het zover: het EK voetbal in Duitsland gaat van start. Deze periode is niet alleen voor voetbalfans, maar ook voor online criminelen een opwindende tijd. De UEFA laat weten zich ervan bewust te zijn dat de vraag naar tickets voor de finale ertoe kan leiden dat valse tickets op de secundaire markt terechtkomen. 

  De organisatie attendeert fans erop dat zij zich bewust moeten zijn van ongeautoriseerde tickets die door derden op social media, marktplaatsen en secundaire ticketplatforms te koop worden aangeboden. ‘Deze partijen zijn vaak niet in het bezit zijn van de kaartjes die zij beweren te koop te hebben’, laat de UEFA weten. 

  Doel van de valse tickets 

  Oplichters die valse tickets aanbieden zijn uit op geld of proberen persoonlijke gegevens buit te maken. Dat laatste is mogelijk als criminelen bijvoorbeeld websites van officiële distributeurs nabouwen of als valse tickets kwaadaardige links bevatten. Wees dus extra voorzichtig waar je jouw tickets koopt, want zodra criminelen jouw gegevens in handen hebben kan dit worden misbruikt voor fraude of worden doorverkocht op het darkweb. 

  Alleen mobiele tickets

  De kaartverkoop van tickets voor het EK wordt uitsluitend door de UEFA uitgevoerd. Handig om te weten: Alle tickets voor de finales zijn mobiele tickets en worden verspreid via de officiële UEFA Mobile Tickets-app, die voor elk ticket een unieke QR-code genereert. Er zijn geen papieren tickets of tickets die je thuis moet uitprinten. 

  Tips om ticketfraude te voorkomen

  Joanna Rusin-Rohrig, Country Manager van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk bij NordVPN, geeft in een persbericht tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van ticketfraude:  

  • Laat je niet verleiden door lage prijzen.
  • Enthousiasme om je favoriete team te zien kan leiden tot overhaaste beslissingen. Maak alleen nooit overhaaste betalingen.
  • Leer phishing-websites herkennen. 
  • Koop alleen tickets van vertrouwde distributeurs. 

  Lees ook

 • Ook interessant