Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Politie waarschuwt voor nepagenten met babbeltruc

    De Tilburgse politie zag de afgelopen dagen drie zaken voorbij komen, waarbij ouderen (bijna) slachtoffer werden van een gehaaide babbeltruc door nepagenten.

    De daders deden zich voor als politieman, om zo het vertrouwen van hun slachtoffers te winnen. Ze droegen geen uniform, maar lieten een soort legitimatiebewijs zien.

    Legitimatiebewijs

    Op 15 juni sloegen nepagenten toe bij een 82-jarige vrouw uit Moergestel. Ze wisten met een smoes haar huis binnen te komen, door te zeggen dat ze van de politie waren. De mannen waren in burger en zwaaiden met een legitimatiebewijs. Dat ging zo snel, dat de vrouw niet kon zien of het om een echt legitimatiebewijs ging. Het duo vertrok zonder buit in een donkerkleurige auto.

    Sieraden

    Een soortgelijk gebeurtenis vond diezelfde dag plaats rond 13.30 uur aan de Ringbaan West in Tilburg. Twee mannen, keurig in pak, die na aanbellen een politiepasje lieten zien. De 79-jarige vrouw liet het tweetal binnen. Met een smoes wisten de daders haar gouden sieraden buit te maken.

    Waardevolle spullen

    Op dinsdag 16 juni stonden twee onbekende mannen voor de voordeur van een 81-jarige man in Hilvarenbeek. Ook hier wisten ze zich naar binnen te praten. In het bezoek vroegen de nepagenten naar de waardevolle spullen en spaargeld. Omdat ze niet verder dan de hal zijn geweest, is hier niets buitgemaakt.

    Tips

    Helaas heeft niet iedereen die bij je aanbelt, goede bedoelingen. Je kunt zelf maatregelen nemen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van dieven en oplichters. Daarvoor geeft de politie de volgende tips:

    - Laat niet zomaar onbekenden in je huis. Check wie je binnen laat.

    Doe 's avonds laat en 's nachts niet open als je niemand meer verwacht en je niet weet wie er voor de deur staat.

    - Als iemand zegt dat hij namens de gemeente, politie een bedrijf of een instelling komt, vraag dan om een legitimatiebewijs. Bekijk het goed. Bel eventueel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie, vóórdat je de persoon binnenlaat. Zeker als je de zaak niet vertrouwt.

    - Laat een collectant niet ‘onbewaakt’ achter. Doe de deur even dicht terwijl je je portemonnee gaat halen, of leg een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer in bijvoorbeeld de meterkast. Een collectant is verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Heeft de persoon deze niet, geef dan geen geld.

    - Als onbekenden ‘in nood’ aan de deur komen en vragen of ze het alarmnummer mogen bellen, laat ze dan niet binnen, maar bel zelf het alarmnummer.

    - Meld verdachte situaties altijd bij de politie. Uiteraard help je de politie als je een goed signalement kunt geven van de verdachte. Vluchtrichting en het eventueel daarbij gebruikte voertuig zijn daarbij ook belangrijk.

    - Heb je oudere familieleden? Waarschuw hen dan door dit soort voorvallen met hen te bespreken.

    Voor vragen en advies kun je terecht bij de wijkagent.

    Bron: Politie

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant