Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nepverplegers prikken bloed en bestelen bejaarden

  Nepverplegers prikken bloed en bestelen bejaarden

  De politie Utrecht waarschuwt voor een nieuwe babbeltruc: afgelopen week zijn meerdere Utrechtse ouderen slachtoffer geworden van nepverplegers.

  De daders vertelden de ouderen dat ze langskwamen om bloed te prikken, wat ze vervolgens ook echt deden door middel van een vingerprik, die bijvoorbeeld bij diabetes en trombose wordt gebruikt. In twee gevallen lukte het de 'verplegers' om een pinpas en bijna 400 euro mee te pikken. Met de pinpas is daarna nog ruim 2500 euro opgenomen. Ook werden een kluis en een rollator ontvreemd. De rollator is inmiddels teruggevonden. De slachtoffers, beiden woonachtig in de wijk Overvecht, hebben aangifte gedaan.

  'Wees alert'

  Momenteel wordt nog onderzocht of de bloedprikmethode vaker is toegepast. 'Een signalement van de daders hebben we niet, maar we roepen op om alert te zijn en niet in te gaan op verzoeken van mensen die aan de deur komen om bloed te prikken. Gewoon niet doen, of om legitimatie vragen en even bellen met de officiële instanties om na te gaan of het klopt,' aldus een politiewoordvoerder tegen RTV Utrecht.

  De politie verzoekt getuigen of tipgevers contact op te nemen via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

  Update 22-10-2019: Nog een slachtoffer, signalement verspreid

  De nepverplegers hebben een nieuw slachtoffer gemaakt: weer stonden ze bij een bejaarde voor de deur om bloed te prikken, waarna ze ervandoor zijn gegaan met een pinpas. Ditmaal gebeurde het in de wijk Kanaleneiland, meldt het AD. De politie vermoedt dat er meerdere daders zijn die in verschillende samenstellingen werken. 

  Volgens een van de slachtoffers stonden er twee dames tussen de 20 en 22 jaar oud voor de deur. Ze zijn rond de 1.60 meter lang, hebben halflang, donker haar, een lichtgetinte huid en spraken Nederlands zonder accent. Een andere bejaarde had een jonge man en vrouw voor de deur.

  Bron: RTV Utrecht / AD
   

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant