Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie waarschuwt: pas op voor 'knuffeldieven'

  Politie waarschuwt: pas op voor 'knuffeldieven'

  De politie waarschuwt oudere inwoners in de regio Zeeland en West-Brabant voor de praktijken van zogenaamde 'knuffeldieven'. Dat zijn dieven die hun slachtoffers (vaak oudere mensen) beroven van sieraden tijdens het knuffelend bedanken.

  Aan de diefstal gaat een babbeltruc vooraf. De politie roept mensen op met oudere familieleden, vrienden of bekenden op met hun dierbaren te praten over deze oplichterstruc. 

  Afgelopen weekend sloegen de knuffeldieven op meerdere plaatsen toe. Op zaterdag beroofden ze in Nieuw-Namen een 84-jarige vrouw van sieraden. Diezelfde dag sloegen ze ook toe in Ossendrecht, daar was een 85-jarige vrouw het slachtoffer. Op zondag werden er aangiftes gedaan van een 85-jarige man uit Baarle-Nassau en een 80-jarige man uit Goirle.

  Vrouw stapte uit om slachtoffer te 'bedanken' met een knuffel

  Het slachtoffer uit Baarle-Nassau is zondag in de Rector van den Broekstraat in Baarle-Nassau vanuit een auto aangesproken door een vrouw die de weg vroeg. De vrouw stapte vervolgens uit om de man te 'bedanken'. Ze raakte hem daarbij diverse malen aan en probeerde een ketting om de nek van de man te hangen. Daarbij wist ze op slinkse wijze de gouden ketting van het slachtoffer te bemachtigen. Vervolgens ging ze er in de auto vandoor richting het centrum. De man uit Goirle werd zondag aangesproken in de Thomas van Diessenstraat in Goirle. Hij negeerde in eerste instantie de mensen die hem de weg vroegen, maar kon niet voorkomen dat de vrouwelijke verdachte bij zijn ketting kon komen en die van zijn nek kon trekken. Ook zij ging er vandoor in een auto.

  Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van een babbeltruc?

  In alle gevallen spreken de slachtoffers over een donkerkleurige auto waarin meerdere mensen zitten, een man als bestuurder en meerdere vrouwelijke passagiers. Ze spreken mensen aan, met als smoes dat ze de weg willen weten, bijvoorbeeld naar een ziekenhuis, apotheek of een kerk. Dat doen ze de ene keer in het Nederlands, maar soms ook in het Engels. Alle slachtoffers geven aan dat de vrouw door wie ze beroofd zijn niet heel jong meer is, mogelijk zelfs al rond de 60 jaar oud is, een klein en gezet postuur heeft en donkerkleurig haar. De politie sluit niet uit dat meer mensen het slachtoffer zijn geworden van deze laffe bende en roept deze mensen op om aangifte te doen. Ook roept de politie mensen die extra informatie hebben op zich te melden.

  Lees ook: Meerdere ouderen slachtoffer van kettingrukkers

  Ontvang waarschuwingen direct van de redactie via de nieuwe Opgelicht?!-app

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant