Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie: pas op voor vals geld

  De politie waarschuwt voor vals geld, nadat de afgelopen weken op verschillende plaatsen in het land valse bankbiljetten opdoken.

  In enkele gevallen kon de politie dankzij alert winkelpersoneel verdachten aangehouden voor het uitgeven van vals geld. In andere gevallen echter niet en werden ondernemers de dupe.

  Ook zijn er gevallen bekend van mensen die via internet spullen verkochten en die met vals geld betaald werden. Meestal ging het hier om biljetten van € 50,–. Daarom verzoekt de politie in Noord-Holland om extra alert te zijn op valse geldbiljetten.

  EchtheidskenmerkenVals geld is makkelijk te herkennen. Vaak zijn de biljetten kleurenkopieën van slechte kwaliteit, zonder echt watermerk. Sommige kenmerken kun je zelf controleren: voelbare inkt, een hologram, een watermerk en de kleur van het cijfer dat linksonder staat verandert, als je het biljet draait. Op de website van de Nederlandse Bank lees je alles over het herkennen van vals geld.

  Vals geld in handen? Als je vermoedt dat je vals geld in handen hebt en is de persoon van wie je het hebt gekregen nog in de buurt, bel dan direct 112. Probeer het signalement te onthouden van diegene die het valse geld aanbiedt en, indien mogelijk, noteer het kenteken van het voertuig van deze persoon. Kom je er later achter dat je met vals geld te maken hebt en is de betrokken persoon al lang verdwenen, bel dan met het Landelijk Telefoonnummer Politie: 0900-8844. Heb je meer informatie en wens je dat je identiteit niet bekend wordt, bel dan met misdaad anoniem.

  Bron: Omroepalmere.nl

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant