Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Phishing namens 'ING', maar dan per echte brief

  Phishing namens 'ING', maar dan per echte brief

  Die valse mailtjes kunnen we onderhand wel dromen, maar wat doe je als je een heuse phishingbrief per post bezorgd krijgt? Op de envelop staat het logo van ING en het lijkt er zelfs op dat er gebruik is gemaakt van briefpapier van de bank. En ja, papieren post van de bank komt natuurlijk een stuk betrouwbaarder over. Oppassen dus.

  Een volger wees ons op deze poging tot oplichting. Deze wijkt in zoverre af van wat we gebruikelijk zien dat we dit zeker de moeite van het waarschuwen waard vinden.

  Daar zijn uiteraard een aantal redenen voor. Deze brief komt in een envelop van ING, de brief is op briefpapier van de bank afgedrukt en de afzender beschikt bovendien over je volledige naam- en adresgegevens. Echte post van de bank komt natuurlijk stukken geloofwaardiger over dan een mailtje dat niet zelden barst van de spelfouten, en daarom is dit reden om er extra alert op te zijn.

  Hoe ziet de brief eruit?

  De brief is aan beide kanten bedrukt, in onderstaande afbeeldingscarrousel zie je hoe de brief er precies uit ziet. Vanzelfsprekend hebben we het adres en de aanhef geblurd. Ook op deze brief staan overigens meerdere spel- en stijlfouten, zoals 'Vul de bijgevoegde formulier in' in plaats van 'het bijgevoegde formulier'. De brief is daarnaast ondertekend met 'Annet Van der hoek' in plaats van 'Annet van der Hoek'.

  Wat wil de afzender precies van je?

  Ook dat is duidelijk. Jouw pinpas komt zogenaamd binnen enkele dagen te vervallen, deze dien je naar het 'Plastic Recycling Company' te sturen. De achterzijde van de brief bevat een formulier waar je een flink aantal gegevens in moet vullen:

  • Voorletters
  • Achternaam
  • Geboortedatum
  • Telefoonnummer
  • Huidige gebruikersnaam 'Mijn ING'
  • Huidig wachtwoord 'Mijn ING' (met de optie om het wachtwoord te behouden)
  • Nieuw wachtwoord (optioneel)
  • Huidige pincode (met de optie om de pincode te behouden)
  • Nieuwe pincode (optioneel)

  Dat is natuurlijk overduidelijk. Er is geen bank ter wereld die jou zal vragen om je pinpas, je wachtwoord én/of je pincode op te sturen. Maar er is meer aan de hand. Het verzendadres is namelijk als volgt:

  De Dreef 151
  2542 ND Den Haag
  Ten name van: World Card Company

  Trekken we dit adres voor de aardigheid eens door Google Maps, dan valt ons gelijk iets op. Op Streetview zien we namelijk het volgende:

  De Dreef 151, Den Haag
  Google Maps
  De Dreef 151, Den Haag

  Zou er werkelijk een bank of een recyclingbedrijf in één van deze portiekflatjes zitten? Inderdaad, die kans is natuurlijk nihil. Het is bovendien interessant om te benoemen dat er vorige maand nog een sloopmelding is ingediend om asbesthoudende materialen uit het pand te verwijderen; deze woning staat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid leeg, en de oplichters zullen dat vermoedelijk maar al te best weten.

  Een andere volger meldt dezelfde brief te hebben ontvangen. Ook deze volger moest een pinpas opsturen, maar naar een ander adres:

  Plastic Recycling Company
  Kraaienveld 183
  2727 BM Zoetermeer

  Een blik op dit adres is ook veelzeggend: de kans dat hier dan wel een officiële vestiging van de ING of een daaraan verwante partij gevestigd zit, is nul.

  Kraaienveld 183, Zoetermeer
  Google Maps
  Kraaienveld 183, Zoetermeer

  De boodschap is duidelijk: blijf goed opletten als jij ook dit soort post ontvangt. Papieren post lijkt stukken betrouwbaarder dan een mail, maar ook hier gaat oplichting achter schuil.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant