Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nepbrief van 'ING': oplichters zijn uit op je pinpas en pincode

  Nepbrief van 'ING': oplichters zijn uit op je pinpas en pincode

  Kijk eens goed naar de datum op deze brief. Inderdaad, er zijn opnieuw échte brieven uit naam van 'ING' in omloop. Phishing in de vorm van valse mailtjes ken je onderhand natuurlijk wel, maar een échte brief in een envelop van ING, dat zal wel kloppen. Toch?

  Helaas: in werkelijkheid zit het toch echt anders. Volgers van Opgelicht?! kunnen zich onze vorige waarschuwing over een nepbrief namens 'ING' wellicht nog wel herinneren, maar voor wie 'm gemist heeft: via onderstaande link kun je dat bericht nog eens rustig nalezen.

  Phishing namens 'ING', maar dan per echte brief

  Wat is er nu aan de hand?

  Daar kunnen we kort over zijn, de brief waar het nu om gaat is namelijk vrijwel identiek aan die uit het voorbeeld hierboven. Ook nu komt je huidige betaalpas binnen enkele dagen te vervallen en dien je deze voorzien van aanvullende informatie op te sturen naar een (niet-bestaand) recyclepunt, zogenaamd om de kans op fraude te minimaliseren.

  Slechts de verzenddatum wijkt af, net als het adres van het verzonnen recyclepunt. Daarover later meer. Ook is het zeer goed mogelijk dat de oplichters deze brief dit keer naar andere potentiële slachtoffers sturen: ze beschikken over je volledige naam én je adres, en het is dus niet ondenkbaar dat ze op de één of andere manier al beschikken over gedetailleerde klantinformatie.

  De achterzijde van de brief bevat een formulier waar je de volgende gegevens in moet vullen:

  • Voorletters
  • Achternaam
  • Geboortedatum
  • Telefoonnummer
  • Huidige gebruikersnaam Mijn ING
  • Huidig wachtwoord Mijn ING (Optioneel: Behouden? Ja / Nee)
  • (Optioneel) Nieuw wachtwoord
  • Huidige pincode (Optioneel: Behouden? Ja / Nee)
  • (Optioneel) Nieuwe pincode

  Het behoeft natuurlijk geen nadere toelichting dat het een enorm slecht idee is om deze gegevens daadwerkelijk in te vullen en het formulier te retourneren, nemen we aan.

  Hoe zit het met dat 'Plastic Recycling Company'?

  Je moet je pinpas én het ingevulde formulier dus opsturen naar het volgende adres:

  Tinaarlostraat 181
  2545 RD Den Haag
  Ten name van: Plastic Recycling Company

  De suggestie wordt gewekt dat het hier om een heus bedrijf gaat, maar wij zijn niet op ons achterhoofd gevallen en denken te weten hoe de vork wel in de steel zit. Een kijkje op Google Maps biedt uitkomst.

  Tinaarlostraat, Den Haag
  Google Maps
  Tinaarlostraat, Den Haag

  Aan de rechterzijde zit een algemene brievenbus. De Tinaarlostraat 181 betreft een sociale huurwoning die zo te zien eind juni verhuurd is, maar of de bewoner op de hoogte is van deze praktijken, is allerminst zeker. De kans is echter groot dat dat niet het geval is: als je van plan bent om de boel eens flink op te lichten, is het natuurlijk niet zo handig als je je eigen woonadres gebruikt.

  Oplichters selecteren meestal een leegstaande woning als verzendadres zodat ze ongehinderd de brievenbus kunnen leegvissen, maar waarom dat hier niet lijkt te zijn gebeurd, is slechts gissen.

  Eén ding is echter zeker: je pas en het ingevulde formulier opsturen moet je zeker niet doen. Ook al is het een échte brief, dat wil nog niet zeggen dat het ook daadwerkelijk betrouwbaar is. En mocht je dit zelf al lang weten, dan is het misschien alsnog geen gek idee om je (groot)ouders even op de hoogte te stellen.

  Een voorbeeld van de brief staat hieronder:

  Nepbrief van 'ING', voorzijde
  Nepbrief van 'ING', voorzijde
  Nepbrief van 'ING', achterzijde
  Nepbrief van 'ING', achterzijde

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant