Kinky en Sexjobs, de twee grootste platforms voor afspraken met sekswerkers, staan vol met nepadvertenties. Hierdoor lopen klanten het risico op misleiding, afpersing en bedreiging. Dit meldt Pointer op basis van een klachtenanalyse van de website Wieheeftgebeld.nl.
Gedupeerden zeggen dat ze hebben betaald voor een seksafspraakje en er vervolgens nooit een ontmoeting heeft plaatsgevonden. Verder maken mensen melding van afpersing met naaktbeelden, berovingen en bedreigingen. Ook stellen klanten dat ze hebben betaald voor een live show via een videogesprek en vervolgens blijkt dat ze naar een vooraf opgenomen video zitten te kijken.
Op het forum van Opgelicht wordt ook melding gemaakt van oplichting via sekssite Sexjobs. 'Ik heb een aanbetaling via een betaalverzoek gedaan. Daarna werd ik geblokt. Het leek allemaal echt', laat een gedupeerde weten.
Honderden nepadvertenties
Op Kinky en Sexjobs staan zo'n 9000 advertenties en bij 742 komen telefoonnummers voor waarvoor wordt gewaarschuwd, blijkt uit de analyse van Wieheeftgebeld.
Eerder meldde Pointer al dat zo'n 1200 advertenties gebruikmaken van een gekopieerde profieltekst en dat bij ruim 300 stuks gestolen afbeeldingen zijn gebruikt.
Wat kun je zelf doen?
Het is dus goed om je bewust te zijn van de gevaren voordat je je op een dergelijke website begeeft. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de risico's te beperken.
- Zoek op de profieltekst van een advertentie om te kijken of je deze ook ergens anders tegenkomt.
- Google het telefoonnummer dat is verbonden aan de advertentie. Kijk of je meldingen kunt vinden op klachtenwebsites.
- Gebruik Google Image Search om te zoeken of je de profielafbeeldingen ergens anders op het internet kunt vinden. Zo kom je erachter of deze misschien zijn gestolen.
- Zorg voor een gezonde dosis achterdocht. Op het internet kan iedereen zich voordoen als iemand anders, vertrouw dus niet zomaar alles wat iemand zegt. Vertrouw ook videobeelden en spraakopnames niet gelijk; dit kan ook allemaal nep zijn.
- Wees heel voorzichtig met persoonlijke gegevens delen. En kijk ook uit met het delen van naaktbeelden. Als je dit toch wil doen, zorg dan dat je gezicht er niet op staat.
- Maak niet zomaar geld over voordat je zeker weet dat je met een betrouwbaar persoon te maken hebt. En ook in het geval van afpersing moet je niet zomaar geld overmaken; als je ingaat op chantage heeft de oplichter nog steeds macht over je.
- Heb je contact met een oplichter en/of ben je slachtoffer geworden? Doe geen (verdere) betalingen, meld het bij de desbetreffende website en doe aangifte bij de politie. Melding maken kan vanwege schaamte een spannende stap zijn, maar weet dat de politie discreet omgaat met je aangifte en je gegevens.