Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pas op voor deze valse mails uit naam van de Overheid en Belastingdienst

  Pas op voor deze valse mails uit naam van de Overheid en Belastingdienst

  De aanhouder wint, zullen de criminelen achter deze phishingmails denken, want voor de zoveelste keer meldt Fraudehelpdesk dat er valse mails uit naam van deze grote instanties worden verstuurd. Ditmaal waarschuwen we je voor mails uit naam van de Belastingdienst en de Rijksoverheid, zodat jij niet per ongeluk de fout maakt om op de listige mails in te gaan.

  Controleer uw gegevens

  De mail uit naam van de RijksOverheid brengt zogenaamd goed nieuws. Je ontvangt een bedrag van maar liefst €716 euro als extra toezegging omtrent de energietoeslag. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is je gegevens controleren en verifiëren. Daarna wordt er gevraagd om op een link te klikken. Uiteraard is dit precies wat je niet moet doen, de Overheid stuur nooit mailtjes met een link erin. Dit doen ze om te voorkomen dat je met dit soort valse e-mails naar verkeerde sites wordt geleid.

  Foutje: ‘…Extra toezegging omtrent DE/UW energietoeslag (er mist een woord)’

  Fraudehelpdesk
  Zo ziet de valse mail eruit

   

  Belastingteruggave

  Het volgende bericht uit naam van de Belastingdienst pretendeert een belangrijk document voor de ontvanger klaar te hebben staan in de berichtenbox. Door het scannen van een QR-code, kan het bericht worden bekeken. Trap er niet in, want de belastingdienst werkt nooit met QR-codes in haar mails.

  Fraudehelpdesk
  Zo ziet de valse mail eruit

  E-herkenning

  Het volgende bericht richt zich op ondernemers, maar als je de mail met (te) weinig aandacht leest is het goed mogelijk dat je dit niet door hebt en alsnog op de link klikt. De valse mail bericht dat alle overheidsdiensten vanaf 1 september 2023 alleen nog maar toegankelijk zijn met Eherkenning met betrouwbaarheidsniveau 4. Met een slimme smoes dat de aanvraag nog maar tijdelijk kosteloos kan worden gedaan proberen de oplichters je over te halen om op de link te klikken. Maar ook hier geldt natuurlijk: niet doen!

  Fraudehelpdesk
  Zo ziet de valse mail eruit

  Meldt valse mails

  Ontvang jij nou zelf een valse mail in je inbox. Stuur hem dan door naar de Fraudehelpdesk.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant