Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Valse mails uit naam van de Overheid, iCloud en DHL, wees gewaarschuwd!

  Valse mails uit naam van de Overheid, iCloud en DHL, wees gewaarschuwd!

  Op Fraudehelpdesk.nl zijn de afgelopen week weer een hoop valse mails geplaatst. We zetten de meest echt uitziende mails even voor je op een rij, zodat jij er niet intrapt.

  DHL: Betaal douanekosten

  Veel mensen bestellen hun spullen online. Niet verwonderlijk dat oplichters zich in deze mail voordoen als de populaire pakketbezorgdienst DHL. De mail stelt dat de ontvanger eerst douanekosten moet betalen, voordat het pakket naar de ontvanger gestuurd zal worden. De vele spelfouten en de link die in het Duits geschreven is, verraden al dat de afzender niet de echte DHL is. Trap er dus niet in.

  Bron: Fraudehelpdesk
  Zo ziet de valse DHL mail eruit

  iCloud: je iCloud-opslag is vol

  Gebruik jij Apple’s iCloud om je foto’s en video’s op te slaan? Dan kan het goed zijn dat je wel eens bent gewaarschuwd dat je opslag bijna vol zit. Oplichters snappen dat helaas ook en spelen daar met deze valse mail handig op in. Met het onderwerp: ‘Je iCloud-opslag is vol’ is je aandacht waarschijnlijk direct gegrepen. De mail stelt dat je betalingsmethode is verlopen en de betalingsgegevens moeten worden bijgewerkt om ook in de toekomst gegevens en bestanden op te kunnen blijven slaan. Ook in deze mail wordt er binnen dezelfde alinea van taal (Nederlands naar Engels) geswitcht. Niet iets wat in een echte mail van Apple snel zou gebeuren. Ook deze mail mag direct in de prullenbak.

  Bron: Fraudehelpdesk
  Zo ziet de valse mail eruit

  Qua opmaak ziet deze mail uit naam van de Rijksoverheid er best geloofwaardig uit. Ook is de boodschap netjes verwoord en zonder spelfouten opgeschreven, wat het al lastiger maakt om te achterhalen of het hier om phishing gaat. Toch doet de tekst onderin de mail hopelijk een belletje rinkelen: ‘Vanwege technisch onderhoud is het momenteel niet mogelijk om het bericht via de Berichtenbox direct te lezen. Bekijk het bericht daarom via uw webbrowser.’Bij de Berichtenbox moet je altijd inloggen met je DigID, dat is voor je eigen veiligheid en is dus ook lastig te frauderen. Via je browser is dit een ander verhaal en kom je waarschijnlijk op een door de oplichters gemaakte omgeving uit. Ook bij deze mail gaat het om phishing, klik ook hier dus niet op de link in de mail.

  Bron: Fraudehelpdesk
  Zo ziet de valse mail eruit

  Ontvang jij zelf een valse mail? Stuur hem dan door naar de Fraudehelpdesk.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant