Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pas op voor deze phishingmail: ‘Uw Microsoft-account is tijdelijk opgeschort!’

  Pas op voor deze phishingmail: ‘Uw Microsoft-account is tijdelijk opgeschort!’

  Windows-gebruikers even opgelet, heb jij een mail ontvangen over een tijdelijke blokkering van je Microsoft-account vanwege het versturen van duizenden spam-berichten? Geen zorgen, het gaat om een vals bericht verstuurd door online oplichters. 
   

  “De afgelopen drie dagen zijn er duizenden spam-berichten verzonden vanaf uw e-mailadres”, staat in de phishingmail. Dit is trucage van oplichters waarmee ze een vals gevoel van urgentie creëren, in de hoop dat je sneller doet wat ze vragen. 

  ‘Download antivirussoftware’ 

  Om te voorkomen dat je mailaccount binnen 24 uur wordt geblokkeerd, moet je een zogenaamd antivirusprogramma te downloaden. Je dient hiervoor op een link te klikken. Dit leidt mogelijk naar een valse website waar je wordt gevraagd om je gegevens achter te laten. Installeer nooit antivirussoftware via deze link, maar download deze altijd via betrouwbare websites. 

  Bescherm jezelf 

  Microsoft besteedt aandacht op haar website  aan het herkennen van phishingmails, je kunt letten op bijvoorbeeld: 

  • Een dringende oproep tot actie of bedreigingen: Zoals in deze valse mail waarin je wordt gevraagd binnen 24 uur tot actie over te gaan om blokkade van je account te voorkomen. 
  • Spelling en slechte grammatica. 
  • Algemene begroetingen: officiële instanties weten altijd jouw naam en versturen gepersonaliseerde mails. Als het mailbericht begint met een algemeen 'Beste meneer of mevrouw', is dat een waarschuwing dat het bericht bijvoorbeeld niet echt van jouw bank is.
  • Verdachte koppelingen of onverwachte bijlagen: Als je vermoedt dat een mailbericht namens Microsoft een poging tot oplichting is, open dan geen koppelingen of bijlagen in de mail. 

  Om er zeker van te zijn of een link vals is of niet, ga je met je muis op de koppeling in de mail staan, kopieer het adres dat wordt weergegeven en bekijk op checkjelinkje.nl waar de link naartoe leidt. 

  Je bent erin getrapt, wat nu? 

  Als je vermoedt dat je per ongeluk in een phishing-aanval bent getrapt, zijn er een paar dingen die je kan doen: 

  Lees ook 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant