Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichting met niet-bestaande huurwoningen via Facebook door Mellon.nu

  Oplichting met niet-bestaande huurwoningen via Facebook door Mellon.nu

  Op Facebook wordt driftig geadverteerd door woningplatform Mellon.nu. De meest fantastische huurwoningen worden aangeboden voor prijzen die te mooi lijken om waar te zijn, en dat zijn ze natuurlijk ook. Wat blijkt? Het is de zoveelste nepsite die te linken valt aan Perceval Hasselman, waar we afgelopen voorjaar een item over hebben uitgezonden.

  Mellon.nu maakt op Facebook gebruik van gesponsorde advertenties zodat ze bij velen in het nieuwsoverzicht verschijnen. Over de huidige stand van zaken op de woningmarkt hoeven we vermoedelijk niet al te veel meer te vertellen, maar dat een betaalbare huurwoning zeker in de grote steden amper meer te krijgen valt, is overduidelijk.

  Dan komt het wel heel erg goed uit als een aanbieder adverteert met zeer schappelijk geprijsde appartementen in gewilde steden als Utrecht, Haarlem, Delft en Eindhoven, nietwaar? Er is echter wel een probleem: de woningen bestaan niet. Je betaalt dus inschrijfgeld voor niets.

  Het is daarbij overigens goed om te benoemen dat Mellon.nu volledig losstaat van het bedrijf Mellon.nl. Sterker nog, laatstgenoemde waarschuwt op de eigen website voor Mellon.nu.

  Hoe gaat Mellon.nu te werk?

  Aan de reacties op Facebook valt te zien dat het als een lopend vuurtje rondgaat: op de meeste berichten reageren honderden mensen om hun woningzoekende vrienden of (klein)kinderen te taggen: 'Jullie zijn toch op zoek?' en 'Is dit niet wat voor jou?' lezen we regelmatig terug in de reactiepanelen.

  Kritische geluiden worden ook nu weer actief verwijderd en degenen die dergelijke berichten plaatsen worden geblokkeerd. Het is immers een stuk eenvoudiger om mensen op te lichten als iedere signalen van twijfel en scepsis vakkundig worden gecensureerd.

  Ook valt op dat de aangeboden woningen steevast net onder de huurliberalisatiegrens worden aangeboden. Dat komt goed uit, want als woningzoekende student of starter met een kleine beurs kom je dan ook nog eens in aanmerking voor huurtoeslag, wat zo'n woning natuurlijk extra interessant maakt. Laten we eens een blik werpen op het aanbod, met Utrecht als voorbeeld.

  Het zijn stuk voor stuk woningen op absolute A-locaties in de stad. Met woonoppervlaktes tussen de 65 en 80 vierkante meter vallen ze voor grootstedelijke begrippen bovendien riant te noemen, en al helemaal voor dergelijke prijzen. Marktconforme huurprijzen voor dit soort appartementen op deze locaties zijn anno 2020 ruim het dubbele van waar ze door Mellon.nu voor worden aangeboden.

  De foto's zijn ook dit keer van legitieme advertenties geplukt die inmiddels niet meer online staan, waardoor het in sommige gevallen lastig wordt om de bron te acherhalen. Ook worden foto's gespiegeld, zodat ze via reverse image search evenmin verwijzen naar de originele advertenties. Duidelijke zaak: daar zit een luchtje aan. Maar als je wanhopig op zoek bent, dan valt het op zijn minst te proberen. Toch?

  Inschrijfgeld betalen om op woningen te mogen reageren

  Stel, je interesse is gewekt en je besluit één van deze links te volgen. Dan beland je op een pagina die er op het eerste gezicht strak uitziet.

  Besluit je om op een woning te reageren, dan komt de spreekwoordelijke aap uit de mouw. Je dient een Mellon Premium-account af te sluiten, en dat kost naar eigen zeggen éénmalig € 24,95:

  info
  clockOval 6 21 jul 2020, 9:53

  Voorwaarden voor een Mellon Premium-account

  Wij werken dagelijks aan het verbeteren van ons platform en ons team van developers zorgt ervoor dat de website optimaal werkt, de klantenservice is er om onze gebruikers te ondersteunen en onze accountmanager zorgt dat het woningaanbod zo goed mogelijk up-to-date blijft. Om te zorgen dat we dit allemaal draaiende kunnen houden vragen wij aan onze gebruikers een vergoeding.

   

  Gelukkig heeft een Mellon Premium account veel voordelen. Zo krijg je direct het al nieuwste aanbod per email binnen en ben je dus eerder op de hoogte dan andere woningzoekenden, In de huidige woningmarkt is dat een enorm voordeel. Je kunt ook (onbeperkt) bezichtigingen inplannen met de particuliere aanbieders en makelaars. Het Mellon Premium account kost u eenmalig €24,95,-

  Het uitgangspunt is eigenlijk erg simpel. Je laat mensen een gering bedrag betalen om te mogen reageren op deze niet-bestaande huurwoningen, en als er vervolgens geen enkele reactie op je vraag komt, dan ligt het voor de hand om te denken 'er zullen wel honderden reacties zijn gekomen, volgende keer beter'.

  Een bedrag van € 24,95 is doorgaans ook niet van een dermate omvangrijke orde dat mensen er aangifte voor gaan doen bij de politie. 'Moet ik nou echt voor die twee lullige tientjes naar de politie stappen? Laat maar, het zal wel', denk je dan.

  Maar als honderden woningzoekenden dit bedrag betalen om zich in te mogen schrijven, dan loopt iemand daar wel erg makkelijk mee binnen, zeker als je je bedenkt dat er geen enkele tegenprestatie tegenover staat.

  Geen enkele garantie op contact met de verhuurder

  Maar er is meer. Wie de FAQ er eens op naslaat, ziet dat Mellon zich er wel erg makkelijk vanaf maakt wat betreft de mogelijkheden om in contact te treden met de verhuurder.

  update
  clockOval 6 21 jul 2020, 11:53

  Contact met de verhuurder? Vergeet het maar

  V: Wat gebeurt er na mijn reactie?

   

  A: Bedankt voor uw interesse in het object. Uw reactie wordt nu automatisch doorgestuurd naar de verhuurder. Wanneer deze reageert, ontvangt u een email op het adres waarmee u bij ons geregistreerd staat.

   

  V: Wat is de reactietermijn van de verhuurder?

   

  A: Wij stellen de verhuurders op Mellon.nu geen reactietermijn. Hoe snel u een reactie terugkrijgt verschilt dus per verhuurder. Sommigen reageren snel en anderen doen er enkele dagen over. Natuurlijk hopen wij dat u zo snel mogelijk een positieve reactie ontvangt.

   

  V: Heeft Mellon.nu een telefoonnummer van de verhuurder?

   

  A: Nee, wij hebben geen contactgegevens van de verhurende partij. Wanneer u de verhuurder een vraag wilt stellen, kunt u deze via onze site benaderen. Onder ieder object vindt u de mogelijkheid om te reageren.

  Dat is natuurlijk lekker makkelijk, want als een verhuurder van A tot Z verzonnen is en dus überhaupt niet bestaat, dan is het natuurlijk ook niet mogelijk om potentiële huurders met de verhuurders in contact te brengen. 

  Nog steeds niet overtuigd? Mellon.nu (eerder overigens bekend als Zillow.nu) kopieert doodleuk dezelfde advertentieteksten voor meerdere woningen in verschillende gemeentes.

  Drie advertenties, maar dezelfde tekst
  Screenshot van een gebruiker van Meldnu.nl
  Drie advertenties, maar dezelfde tekst

  Wie zit er precies achter Mellon.nu?

  We noemden het al in de inleiding, maar wie het KvK-nummer 77892100 van Mellon.nu natrekt, vindt een uittreksel van Zillow.nu, wat min of meer de voorganger is van Mellow. Als vestigingsadres is ditmaal Plein 1945 nummer 27 te Laren gekozen, en op dat adres zit - verrassing, verrassing - een aanbieder van virtuele kantoorruimte gevestigd. Dat komt goed uit als je liever niet hebt dat mensen op de stoep staan.

  Als eigenaar van het bedrijf wordt een persoon genoemd die in verband kan worden gebracht met een aantal bedrijven uit een item dat we op 24 maart 2020 hebben uitgezonden. Dat ging onder meer over de websites Monzaa, Expertnova en Huurwensen.nl van Perceval Hasselman, stuk voor stuk websites waarop niet-bestaande woningen tegen spotprijzen werden aangeboden.

  De handelwijze van deze nieuwe website is in ieder geval identiek. Je betaalt inschrijfgeld om op woningen te reageren, je krijgt alleen nooit een reactie van de verhuurder en bij vragen om restitutie geeft het bedrijf niet thuis. Op zoek naar een woning? Doe dat dan in ieder geval niet via dit soort sites, want als het allemaal te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat praktisch altijd het geval.

  Op ons forum staat overigens een topic over Mellon.nu.

  Bron: Facebookpagina Mellon.nu / KvK / Meld.nu

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant