Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Ondersteuning Windows 7 eindigt op 14 januari

  Ondersteuning Windows 7 eindigt op 14 januari

  Op dinsdag 14 januari worden de laatste beveiligingsupdates voor Windows 7 en Windows Server 2008 uitgerold. Daarna komt de support te vervallen. Gebruik jij deze versie(s) van Windows nog? Dan moet je snel overstappen op een nieuwere versie.

  Windows 7 wordt vaker gebruikt dan je wellicht zou denken: metingen van StatCounter GlobalStats wijzen uit dat dit besturingssysteem in december 2019 wereldwijd nog op 26,79% van de systemen wordt gebruikt. Dat is min of meer in lijn met het Europese gemiddelde, dat met 23,1% iets lager ligt.

  Ruim 15% van de Nederlanders maakt gebruik van Windows 7

  Nederlanders hebben de beveiliging iets beter op orde: 15,23% van de Nederlanders maakte afgelopen maand nog gebruik van Windows 7. Nederland scoort echter zeer hoog op connectiviteit. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek had in 2019 maar liefst 97% van de Nederlanders toegang tot internet.

  Daarvan zal niet iedereen een desktop of laptop in huis hebben, maar het geeft wel een beeld van het aantal mogelijke huishoudens dat nog gebruik maakt van Windows 7.

  Nationaal Cyber Security Centrum: 'Vervang niet-ondersteunde software'

  Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) raadt organisaties aan om software die niet ondersteund wordt zo spoedig mogelijk te vervangen. Dat advies is ook van toepassing op individuele consumenten: is je besturingssysteem niet langer beschermd, dan maak je jezelf erg kwetsbaar voor cyberaanvallen.

  Het NCSC heeft een factsheet samengesteld met de naam 'Software heeft een houdbaarheidsdatum'. Daarin staat het volgende advies:

  'Het migreren van software kan een aanzienlijk project zijn. Men dient voor alle software te bekijken wat de afhankelijkheden zijn tussen de verschillende software, en daarna te bekijken of deze nog steeds werken met de nieuwere versies. Mogelijk moet er dan naar alternatieven gezocht worden, of zelfs hardware vervangen worden.'

  Tips en adviezen

  Ook geeft het NCSC een aantal adviezen voor als een spoedige update niet mogelijk is. Sluit je computer niet aan op internet, schakel niet-noodzakelijke netwerkdiensten uit, gebruik je computer alleen met lokale accounts en formatteer een usb-stick voor gebruik op een betrouwbare computer.

  Bron: CBS.nl / NCSC.nl / Security.nl / Statcounter.com

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant