Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Nieuwe variant oplichtingstruc: oplichters lokken slachtoffers naar nepsite van 'Tikkie' na Marktplaats-verificatieverzoek

    Nieuwe variant oplichtingstruc: oplichters lokken slachtoffers naar nepsite van 'Tikkie' na Marktplaats-verificatieverzoek

    Wie zaken doet via Marktplaats, moet altijd op zijn hoede zijn als een (ver)koper vraagt om een rekeningnummer te verifiëren. In een nieuwe variant van deze oplichtingstruc hebben oplichters een levensechte website van betaaldienst Tikkie nagebouwd. Slechts aan de url kun je zien dat je met een nepsite te maken hebt. Let je even niet op? Dan is je rekening binnen de kortste keren geplunderd.

    De oplichtingstruc is reeds bekend: je biedt iets te koop aan op Marktplaats, een potentiële koper meldt zich, het contact wordt voortgezet op WhatsApp en tot slot wordt de deal al snel beklonken.

    Er is echter wel één ding: jij moet ter verificatie van je identiteit even een betaling van één cent uitvoeren, en wel via een betaalverzoek. De koper heeft in het verleden namelijk slechte ervaringen opgedaan via Marktplaats en op deze manier denkt hij of zij extra zekerheid te hebben. Althans, dat is het verhaal. In werkelijkheid hopen oplichters zich zo toegang tot jouw bankrekening te verschaffen.

    Wat zit er precies achter deze truc?

    De vorm van deze specifieke truc is afwijkend van hetgeen we de laatste maanden voorbij hebben zien komen. Omdat veel consumenten wel bekend zijn met betaalplatform Tikkie en de nepsite door de oplichters bovendien verdraaid goed is nagemaakt, kunnen we ons goed voorstellen dat je er in een moment van onoplettendheid tóch in trapt. Kijk zelf maar hoe goed het is gedaan:

    Wat zien we echter als we de adresbalk goed bekijken? Inderdaad, er is iets raars aan de hand met de url. In werkelijkheid bevinden we ons namelijk niet op de échte website van Tikkie (Tikkie.me), maar op het domein Particulier-ldealbetaalverzoek.com, een domein waar verder ook geen bruikbare informatie over te vinden valt.

    Maar zuivere koffie is het in elk geval niet. Het domein is al offline, maar de ervaring leert dat oplichters het via andere, nieuwe domeinnamen doodleuk blijven proberen. Overigens is de naam die in ons voorbeeld zichtbaar is vermoedelijk gewoon verzonnen: het zal dezelfde naam zijn die de oplichters gebruiken op Marktplaats en WhatsApp, zodat je bij het zien van het verzoek denkt dat het wel zal kloppen.

    We zien daarnaast dat de oplichters links hebben opgenomen naar maar liefst twaalf banken. Ben jij klant van één van de onderstaande banken? Dan ben jij in theorie dus doelwit:

    • ABN AMRO
    • ING
    • Rabobank
    • ASN Bank
    • Bunq
    • Handelsbanken
    • Knab
    • MoneYou
    • Regiobank
    • SNS
    • Triodos Bank
    • Van Lanschot

    Het zal wellicht niemand verbazen, maar achter elke bank zit een link naar een nagemaakte inlogomgeving van de betreffende bank, en ook dat is goed en overtuigend gedaan. Een aantal voorbeelden:

    Het beste is dan ook om dergelijke verificatieverzoeken altijd te negeren: de kans is praktisch 100% dat iemand van plan is om jouw bankrekening te plunderen zodra diegene met dit soort verzoeken over de brug komt.

    En laat je niet van de wijs brengen door de overtuigende website van - in dit geval - 'Tikkie': check altijd goed de domeinnaam en trek deze in geval van twijfel even na via tools als de Whois Lookup van Domaintools (of bij SIDN in het geval van domeinnamen eindigend op .nl).

    Vergelijkbare oplichtingstrucs

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant