Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Verificatieverzoek via Marktplaats? Oplichters zetten nieuwe variant van een levensechte nepsite online

  Verificatieverzoek via Marktplaats? Oplichters zetten nieuwe variant van een levensechte nepsite online

  Er is een nieuwe variant opgedoken van de oplichtingstruc waarbij je via WhatsApp een Marktplaats-verificatieverzoek moet voltooien. De layout van de nagemaakte 'Marktplaats'-website is anders dan gebruikelijk, maar wel levensecht wat betreft zaken als huisstijl. Dit keer hopen oplichters klanten van maar liefst elf banken ertoe te verleiden om inloggegevens voor internetbankieren af te staan, met alle schadelijke gevolgen van dien. Zo herken je deze site.

  Een Twitteraar die precies wist hoe de vork in de steel zat, maakte vanmorgen melding van een WhatsAppgesprek dat hij met een oplichter voerde.

  Het bleek bovendien niet alleen te gaan om een link die nog actief is, ook de uitvoering is afwijkend ten opzichte van recente, vergelijkbare oplichtingspogingen waarin het zogenaamde Marktplaats-verificatieverzoek een sleutelrol vervult. Reden genoeg om deze nieuwe variant even onder de aandacht te brengen.

  Link naar 'Marktplaats' verwijst naar overtuigende nepsite

  De opzet van de truc is ook nu weer dat een potentiële koper aanstuurt op het voortzetten van het contact via WhatsApp. Wegens negatieve ervaringen uit het verleden is het echter wel even de bedoeling dat je je rekeningnummer verifieert, want alleen op die manier kan de koper zich ervan verzekeren dat jij ook echt degene bent voor wie je je uitgeeft. 

  En dat is overtuigend gedaan, zo blijkt. In de voorvertoning op WhatsApp verschijnt een keurig Marktplaats-logo, maar aan de link kun je als je goed oplet wel zien dat het waarschijnlijk geen échte website is van Marktplaats. De url Verifieren-marktplaats.com is eerder deze maand online gezet en ook nu is er nauwelijks relevante informatie over de eigenaar te achterhalen.

  Zo ziet deze nieuwe nepsite van 'Marktplaats' eruit

  Wat zien we daar? Verwijzingen naar de volgende elf banken:

  • ABN AMRO
  • ING
  • Rabobank
  • ASN Bank
  • Bunq
  • Handelsbanken
  • Knab
  • Regiobank
  • SNS
  • Triodos Bank
  • Van Lanschot

  De inlogomgevingen van de betreffende banken zijn overtuigend nagemaakt, maar in alle gevallen blijf je op het valse domein Verifieren-marktplaats.com. Je moet dus goed naar de adresbalk kijken om door te hebben dat je je niet op de beveiligde website van jouw bank bevindt, en dat doet lang niet iedereen.

  Hieronder wat voorbeelden. Wij hebben screenshots gemaakt van de nagemaakte inlogomgevingen van ING, de Rabobank, ABN AMRO en SNS.

  De beste manier om oplichting te voorkomen is door simpelweg niet op dergelijke verzoeken in te gaan. Als iemand jou op dit soort manieren benadert met verificatieverzoeken, kun je er in de regel vanuit gaan dat diegene slechte bedoelingen heeft.

  Datzelfde verhaal is van toepassing indien mensen jou benaderen met verhalen over verzendlabels van 'PostNL' of 'DHL'. Min of meer dezelfde oplichtingstruc in een iets ander jasje.

  Meer recente oplichtingstrucs op en via Marktplaats

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant