Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichters zetten levensechte Marktplaats-nepsite online: 'Verifieer je Marktplaats-account'

  Oplichters zetten levensechte Marktplaats-nepsite online: 'Verifieer je Marktplaats-account'

  De oplichtingstruc waarbij oplichters je via WhatsApp vragen om je Marktplaats-account te verifiëren is in een nieuwe vorm opgedoken. De nepsite waar oplichters je naar verwijzen is de meest overtuigende, geloofwaardige nepsite die Opgelicht?! tot op heden heeft gezien, en ook nu hopen oplichters jouw inloggegevens voor internetbankieren buit te maken. In dit artikel leggen we uit hoe de truc in z'n werk gaan én tonen we hoe overtuigend de oplichters dit keer te werk gaan.

  Ook nu is de opzet van deze truc weer zoals we die kennen uit eerdere varianten. Je biedt iets te koop aan op Marktplaats, een potentiële koper - in werkelijkheid een oplichter - meldt zich al snel met interesse en het gesprek wordt op WhatsApp voortgezet. Daar krijg je de vraag of je je identiteit en/of je bankrekening even kunt bevestigen, zodat deze koper zich ervan kan verzekeren dat jij ook echt degene bent voor wie je je uitgeeft.

  Een sterk staaltje omgekeerde psychologie, want jij hoeft uiteraard niets te bewijzen aan een potentiële koper, en al helemaal niet door rekeningnummers te verifiëren. Dat gebeurt namelijk altijd op een nepsite die met maar één doel online is gezet: inloggegevens voor internetbankieren buitmaken en jouw rekening vliegensvlug leegtrekken.

  Marktplaats-nepsite is zeer overtuigend nagemaakt

  Het is dit keer echter buitengewoon overtuigend gedaan. De oplichters verwijzen je echter naar het domein Marktplaats-oversteken.info, en dat is natuurlijk geen officieel domein van Marktplaats zelf. Een korte check leert ons dat het domein op 11 mei 2021 online is gezet en ook nu is alle informatie over de houder van het domein vakkundig weggestopt.

  Oordeel zelf maar hoe goed het is gedaan: hieronder staan screenshots van de nagemaakte Marktplaats-website. We tonen de landingspagina, het rijtje banken waarvan de oplichters de inlogomgevingen hebben nagemaakt én voorbeelden van nagemaakte inlogomgevingen van ABN AMRO, ING en SNS.

  De oplichters hebben het dit keer voorzien op klanten van maar liefst twaalf verschillende banken, te weten:

  • ABN AMRO
  • ING
  • Rabobank
  • ASN Bank
  • Bunq
  • Handelsbanken
  • Knab
  • MoneYou
  • RegioBank
  • SNS
  • Triodos Bank
  • Van Lanschot

  Ben jij klant van één van deze banken en doe je zaken via Marktplaats? Dan ben jij een potentieel doelwit van deze oplichters. Het gevaarlijke is bovendien dat oplichters steeds beter worden wat betreft het op een zo overtuigend mogelijke wijze vormgeven van het bedrog: hoe geloofwaardig het allemaal ook lijkt, je moet altijd extra alert zijn om jezelf ervan te verzekeren dat je je niet tóch op een nepsite bevindt.

  Uiteraard kunnen we daar als aanvullende tip aan toevoegen dat er geen enkele legitieme reden is waarom een potentiële handelspartner waar je via Marktplaats mee in contact treedt je zal vragen om je rekeningnummer te verifiëren. Dat gaat in praktisch alle gevallen om oplichting, al helemaal als er betalingsverzoeken worden gedaan of er verwezen wordt naar nepsites of Tikkies. Gewoon niet doen, is ons advies.

  Meer recente Marktplaats-oplichtingstrucs

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant