Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Mail over 429 euro boete ontvangen voor telefoongebruik tijdens het rijden? Pas op, dit is phishing

  Mail over 429 euro boete ontvangen voor telefoongebruik tijdens het rijden? Pas op, dit is phishing

  Betrapt worden met bellen of appen tijdens het rijden is een dure grap. Maar wat nu wanneer je een bericht ontvangt waarin staat dat je deze wet hebt overtreden, zonder dat je getelefoneerd of überhaupt auto hebt gereden? Het kan gebeuren wanneer je een phishingmail uit naam van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) ontvangt. 
   

  “U heeft recentelijk een verkeerswet overtreden, hier voor is u een boete opgelegd”, begint de misleidende mail uit naam van het CJIB. De reden van de boete zou het gebruik van een mobiel apparaat tijdens het rijden zijn. De schade: 429 euro. 

  ‘Betaal direct en voorkom extra kosten’ 

  Om je onder druk te zetten om snel te betalen, staat er een disclaimer in het valse bericht die je vraagt meteen te betalen om extra kosten te voorkomen. Het CJIB laat op haar website weten nooit een mail, sms of app-bericht te sturen over een boete, aanmaning of betalingsachterstand en geeft de volgende tips mee: 

  • Betaal niet.
  • Klik niet op de links in het bericht en open geen bijlagen. 
  • Denk erom: oplichters maken in hun berichten soms linkjes die echt van het CJIB lijken te zijn. Bijvoorbeeld: cjib.nl/nubetalen. Als je daarop klikt, kun je op een website komen die lijkt op de website van het CJIB. Op die website staat dan een link waarmee je het bedrag uit het bericht kunt betalen. Maar dat is dan altijd een website van oplichters. 
  • Krijg je een vals bericht binnen via bijvoorbeeld de e-mail op je computer? Controleer dan of jouw firewall of antivirusprogramma up-to-date is.

  Heb je de nepboete aan de oplichters betaald?

  • Doe dan aangifte van oplichting bij de politie. 
  • Soms betalen mensen het bedrag uit een vals bericht niet aan de oplichters, maar echt aan het CJIB. Als zij een betaling krijgen die niet voor hen is, dan storten zij deze altijd terug.

  Lees ook 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant