Bitvavo-klanten opgelet: in een frauduleuze mail wordt namens Bitvavo beweerd dat je 5200 euro boete riskeert vanwege verouderde registratiegegevens.
“Na meerderde contactpogingen hebben wij niets vanuit u vernomen en zijn wij daarom genoodzaakt om maatregelen uit te voeren” staat in het phishingbericht uit naam van cryptoplatform Bitvavo. Vervolgens wordt gedreigd om jouw Bitvavo-account definitief op inactief te zetten en een boete op te leggen van 5200 euro. Laat je niet onder druk zetten, want op deze manier proberen cybercriminelen je op de frauduleuze link te laten klikken.
Hoe weet je of dit bericht echt is?
Betrouwbare Bitvavo-mails bevatten áltijd een anti-phishing code. Deze kun je zelf instellen in jouw Bitvavo-account, bijvoorbeeld “ditberichtisbetrouwbaar”. Zo weet je of je de mail die uit naam van Bitvavo is verstuurd, daadwerkelijk kunt vertrouwen.
Hoewel bij afzender ‘Bitvavo’ staat, is het verstandig om te controleren met welk domein de mail is verstuurd in verband met spoofing. Wees ook alert op subtiele spelfouten in het mailadres zoals ‘bitvav0’ of ‘bltvavo’. Dit soort trucs zetten cybercriminelen regelmatig in bij phishingberichten. Klik op geen enkele link, reageer niet en verwijder het bericht.
Op de hoogte blijven van online oplichting? Met onze gratis Opgelicht?!-app maken oplichters bij jou geen kans (iOS en Android).
Dit kun je doen als je toch hebt geklikt
- Heb je wachtwoorden ingevoerd? Verander deze dan zo snel mogelijk.
- Activeer tweefactorauthenticatie.
- Voer een virusscan uit in verband met malware.
- Neem contact op met je bank of creditcardmaatschappij indien je bankgegevens hebt gedeeld of geld hebt overgemaakt.
- Zorg voor een goede beveiliging van je Bitvavo-account.