Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Kritiek beveiligingslek in Google Chrome gedicht

  Kritiek beveiligingslek in Google Chrome gedicht

  In de populaire webbrowser Google Chrome is opnieuw een kritiek beveiligingslek gevonden. Alleen het bezoeken van een kwaadaardige of gecompromitteerde website - en zelfs het zien van een kwaadaardige advertentie - was genoeg om de aanvaller in staat te stellen om willekeurige code uit te voeren.

  En dat heeft in potentie grote consequenties: een aanvaller zou op deze manier volledige controle over je systeem kunnen krijgen. Dit beveiligingslek bevond zich in een onderdeel van de browser dat wordt gebruikt voor spraakherkenning. Op 4 april is het lek door onderzoekers van het Chinese cybersecuritybedrijf Qihoo360 aan Google gemeld.

  Het is het tweede kritieke beveiligingslek dat dit jaar in Chrome werd aangetroffen. Het is vrij uitzonderlijk dat dergelijke kritieke beveiligingslekken door externe onderzoekers worden aangetroffen, weet Security.nl te vertellen.

  Update Google Chrome beschikbaar

  Het goede nieuws is dat Google het lek inmiddels heeft gedicht, en het is nóg beter nieuws dat deze update in de meeste gevallen automatisch wordt uitgerold. Toch even checken of je de juiste update hebt? Dat kan natuurlijk nooit kwaad. Dat gaat als volgt.

  Hoe moet ik updaten?

  Google heeft op 15 april een update van de webbrowser uitgebracht en liet al weten dat de update in de komende dagen of zelfs weken onder gebruikers wordt uitgerold. In versie 81.0.4044.113 is het lek gedicht, maar afhankelijk van je instellingen kan een handmatige update noodzakelijk zijn.

  Maar hoe kom je erachter welke versie van Chrome je hebt? Klik rechtsboven in het browserscherm op de drie verticale balletjes om het menu op te vragen. Klik op 'Help' en klik vervolgens op 'Over Google Chrome'. Hier zie je staan welke versie je hebt én heb je de mogelijkheid om een eventuele update rechtstreeks toe te passen, indien dit op jou van toepassing is.

  Rechtstreeks downloaden kan ook: ga in dat geval naar de website van Google Chrome.

  Bron: Security.nl

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant