Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Ernstig beveiligingslek in Google Chrome geconstateerd

  Ernstig beveiligingslek in Google Chrome geconstateerd

  In de webbrowser Chrome van Google is een beveiligingslek ontdekt dat kwaadwillenden in staat stelt om jouw systeem over te nemen. Veel hoeft daar niet voor te gebeuren: het zien van een besmette advertentie of het bezoeken van een geïnfecteerde, kwaadaardige website is voldoende. Het lek is inmiddels gedicht, maar daar moet je wel de laatste update voor toepassen. Mocht jij nog een oudere versie van Chrome hebben draaien, dan weet je wat je te doen staat.

  Dat er überhaupt een beveiligingslek in Chrome wordt ondekt dat als 'ernstig' wordt geclassificeerd is uitzonderlijk, zo meldt Security.nl. Dit jaar kwam het slechts één keer eerder voor, en in de jaren daarvoor betrof het ook een betrekkelijk gering aantal incidenten. In 2018 was er bijvoorbeeld vier keer sprake van een ernstig beveiligingslek. In 2014 en 2017 gebeurde dit drie keer, in 2015 was het één keer raak en in 2016 gebeurde dit niet. Alle lekken werden door externe onderzoekers ontdekt en vervolgens aan Google gerapporteerd.

  Plug-in voor afspelen audio en video werd getroffen

  Deze kwetsbaarheid werd aangetroffen in het onderdeel van Chrome dat gebruikt wordt om audio en video af te kunnen spelen. Het lek werd ontdekt door Guang Gong van het Chinese internetbeveiligingsbedrijf Quhoo 360 en is op 29 augustus gemeld.

  Update is beschikbaar

  Google heeft op 10 september een update van de webbrowser uitgebracht. In versie 77.0.3865 is het lek gedicht, maar afhankelijk van je instellingen kan een handmatige update noodzakelijk zijn. Hoe kom je erachter welke versie van Chrome je hebt? Klik rechtsboven in het browserscherm op de drie verticale balletjes om het menu op te vragen. Klik op 'Help' en klik vervolgens op 'Over Google Chrome'. Hier zie je staan welke versie je hebt én heb je de mogelijkheid om een eventuele update rechtstreeks toe te passen.

  Rechtstreeks downloaden kan ook: ga in dat geval naar de website van Google Chrome.

  Bron: Google / Security.nl

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant