Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Kamer van Koophandel gaat risico-adressen aanpakken

  Kamer van Koophandel gaat risico-adressen aanpakken

  De Kamer van Koophandel maakte dinsdagavond 26 september in Opgelicht?! bekend dat zij naar aanleiding van de uitzending adressen waarmee mogelijk fraude wordt gepleegd, permanent in de gaten gaat houden. Het Handelsregister geeft burgers en ondernemers te beperkt inzicht in de betrouwbaarheid van de bedrijven die ingeschreven staan. Dat is de conclusie van het onderzoek dat Opgelicht?! hield onder 25.000 mensen over de Kamer van Koophandel.

  De Kamer van Koophandel is het met Opgelicht?! eens dat in het register zo min mogelijk adressen moeten staan waarmee iets niet in de haak kan zijn. Om het register zo zuiver mogelijk te maken, heeft het KvK besloten om te beginnen met permanente data-analyses van risico-adressen. Zo kan bijvoorbeeld een adres dat voor tientallen bedrijfjes gebruikt wordt, sneller en beter onderzocht worden. Het kan gaan om adressen waar de vestiging van een onderneming onwaarschijnlijk is en adressen waar veel en a-typische mutaties voorkomen. Deze vorm van onderzoek naar risico-adressen is nieuw voor de Kamer van Koophandel.

  Gevangenis

  Opgelicht?! laat in de uitzending van vanavond zien dat bedrijven geregistreerd staan op aparte adressen, zoals bijvoorbeeld een gevangenis. De KvK roept in het programma op om dergelijke misstanden direct te melden. De KvK neemt de zaak dan in onderzoek. Als blijkt dat gegevens niet kloppen, dan wordt het Handelsregister aangepast.

  Betrouwbaarheid

  Een inschrijving in het handelsregister zegt, volgens 61 procent van de ruim 25.000 ondervraagden uit de Opgelicht?!-enquête, veel of iets over de betrouwbaarheid van een bedrijf. Door een KvK-nummer op je malafide website te zetten, heb je als oplichter gelijk al een voorsprong.

  Beter informeren

  Een meerderheid van de ondervraagden wil dat de Kamer van Koophandel hen beter informeert over de ondernemingen waarmee zij zaken doen.

  De KvK zou voortaan de kredietwaardigheid van ondernemingen moeten vermelden en moeten aangeven wanneer er eerder BTW-nummers zijn ingetrokken. 69 procent van de ondervraagden wil dat de KvK laat weten wanneer een persoon of bedrijf eerder failliet is gegaan.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant