Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Instagramaccounts proberen je naar gevaarlijke site te lokken

  Instagramaccounts proberen je naar gevaarlijke site te lokken

  Let op: op Instagram proberen cybercriminelen gebruikers met seksreacties naar een website te lokken. Op die website krijg je een melding te zien dat je computer geïnfecteerd is met virussen, maar ondertussen wordt er juist gevaarlijke software op je pc geïnstalleerd. Daarvoor waarschuwt RTL Nieuws.

  Op het Instagramprofiel is volgens RTL Nieuws vaak een aantrekkelijke vrouw te zien, en het account staat vol met uitdagende foto's en teksten. Via de link in het profiel zou je naar de datingsite worden geleid. Dat is een valstrik. Je belandt op een pagina waar je de melding krijgt dat je computer besmet is met schadelijke virussen. In beeld loopt een klokje af waar staat dat de software permanente schade zou aanrichten als je niet snel handelt.

  Computer opschonen? Pas op!

  Doe je vervolgens een nepscan dan krijg je het advies om een bepaald programma te downloaden dat je computer zou opschonen. Ondertussen wordt er dus juist een virus geïnstalleerd. Dat programmaatje kan vervolgens je computer overnemen waardoor een fraudeur je wachtwoord kan stelen of toegang kan krijgen tot je internetbankierenaccount. Je kunt ook last krijgen van opdringerige advertenties.

  Volgens RTL Nieuws loop je pas gevaar als je het programma van de website op je computer hebt gedownload en geïnstalleerd. Als je alleen geklikt hebt, is er nog niks aan de hand.

  Bron: RTL Nieuws

  Gerelateerd

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant