Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Geld terug van DigiD? Trap er niet in

  Geld terug van DigiD? Trap er niet in

  Heb jij bericht gehad over een teruggave in 2024? Let dan op, dit is namelijk een valse mail uit naam van DigiD. Klik dus niet zomaar op een link en laat geen gegevens achter. 
   

  Volgens de mail zou je een nieuw bericht van de Belastingdienst ontvangen hebben. Het document kun je openen door op de link in de mail te klikken. DigiD verstuurt echter nooit mails met linkjes en benadrukt hier niet op te klikken. De link kan namelijk malware bevatten die je apparaat besmet met een virus, of leiden naar een valse DigiD-website.  

  Oplichters versturen regelmatig phishingmails uit naam van DigiD. Op de hoogte blijven van dit onderwerp? Dat kan via onze Opgelicht?! app. (Gratis te downloaden in de App Store en Play Store

  Zo herken je een valse mail van DigiD 

  Naast valse linkjes kun je een valse mail van DigiD ook herkennen aan:  

  • Een boodschap die je onder druk zet, je moet bijvoorbeeld binnen een bepaalde tijd gegevens doorgeven om het stopzetten van je account te voorkomen. 
  • Het bericht zit in je spambox. 
  • De tekst is geschreven in gebrekkig Nederlands. 

  Hierover bericht DigiD wel 

  Het kan natuurlijk gebeuren dat je daadwerkelijk een mail namens DigiD ontvangt. Dit zijn mails ter controle, bijvoorbeeld wanneer je een DigiD account hebt aangevraagd of geactiveerd. Voor andere, inhoudelijke zaken stuurt DigiD je meestal een mail dat er een bericht klaar staat in je account, die je pas kunt zien nadat je hebt ingelogd. Je kunt ook een automatisch DigiD bericht ontvangen als er iets in je account wijzigt. Bijvoorbeeld bij een activatie van de app of als je DigiD na drie jaar verloopt. 

  Oeps, ik heb geklikt. Wat nu? 

  Een DigiD phishingmail ontvangen, op een link geklikt en wellicht je persoonlijke gegevens ingevuld? Dan zijn er drie stappen die je kunt volgen: 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant