Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Fraudehelpdesk waarschuwt voor telefonische oplichtingstruc: 'Identiteitsfraude, arrestatiebevel en misbruik van burgerservicenummer'

  Fraudehelpdesk waarschuwt voor telefonische oplichtingstruc: 'Identiteitsfraude, arrestatiebevel en misbruik van burgerservicenummer'

  Volgens de Fraudehelpdesk worden nietsvermoedende consumenten momenteel benaderd met verschillende varianten van een nieuwe telefonische oplichtingstruc. Aan de telefoon wordt door de zogenaamde 'National Police' of de 'Dutch Supreme Court' verteld dat jouw burgerservicenummer wordt misbruikt, dat deze dreigt te vervallen, dat er een arrestatiebevel is uitgevaardigd of dat je onderdeel uitmaakt van criminele activiteiten zoals witwassen en drugshandel. Hoe zit dat precies, en wat willen ze van je?

  Het gaat hier om een oplichtingstruc die al een aantal dagen rondgaat. Ook Opgelicht?! heeft de afgelopen tijd meerdere meldingen gehad over deze nieuwe oplichtingstruc, en op Twitter zien we her en der ook de nodige meldingen verschijnen.

  Het gaat hier overigens om een opname: aan de telefoon is duidelijk sprake van een bandopname die vooraf is ingesproken. Tipgever Maarten werd zelf ook benaderd door deze oplichters en was zo vriendelijk om de volgende opname aan ons ter beschikking te stellen. Hieronder een voorbeeld van wat je zoal kunt verwachten:

  Wat willen de oplichters precies van je?

  Zoals toegelicht worden mensen met verschillende smoezen benaderd. Uiteindelijk komt het echter allemaal op hetzelfde neer: na afloop van de bandopname krijg je de optie om het cijfer 1 in te toetsen om doorverbonden te worden met een zogenaamde politieagent of een 'medewerker' van de zogenaamde Hoge Raad der Nederlanden.

  Volgens de Fraudehelpdesk krijgen mensen hier te horen dat ze hun identiteit moeten verifiëren, en daarmee ligt identiteitsfraude al snel op de loer: vermoedelijk hebben oplichters het voorzien op kopieën van paspoorten, rijbewijzen en identiteitskaarten.

  Ook zijn er meldingen bekend van nepagenten die de nietsvermoedende beller vervolgens proberen te verleiden om hun banksaldo veilig te stellen door het over te boeken naar een zogenaamde kluisrekening, een oplichtingstruc die al geruime tijd voor zeer veel financiële schade zorgt.

  Deze kluisrekening bestaat namelijk niet: het is simpelweg een bankrekening van een katvanger. Het enige doel dat deze rekening dient, is om crimineel verkregen geld mee weg te kunnen sluizen.

  Wat moet je doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze oplichtingstruc?

  Dat is gelukkig eenvoudig. Je kunt het beste de verbinding verbreken en het telefoonnummer blokkeren. Verder raden we je aan om er vooral geen aandacht aan te schenken, want dat is zonde van je tijd en energie. Wellicht is het raadzaam om mensen in je omgeving die op het digitale vlak iets minder zelfredzaam zijn even te waarschuwen, zodat ook zij weten wat ze moeten doen als ze een dergelijk telefoontje krijgen.

  Wat je in ieder geval niet moet doen, is geld overmaken of informatie met betrekking tot jouw identiteit prijsgeven. Daar komt namelijk alleen maar ellende van.

  Bron: Fraudehelpdesk

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant