Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Toename telefonische oplichting: trap er niet in!

    Toename telefonische oplichting: trap er niet in!

    Fraudehelpdesk meldt dat er in 2022 ten opzichte van 2021 een toename van 18% was in het aantal telefonische oplichtingen. Vaak hoor je dan Engelstalige geluidsfragmenten die zogenaamd afkomstig zijn van de ‘National Police’, Dutch Supreme Court’ of de ‘Ministry of Justice’. Wie na het bandje nog aan de lijn is, krijgt een echt iemand aan de lijn. De telefoontjes hebben als doel dat je geld overmaakt en zijn helaas zo overtuigend dat veel mensen erin trappen.

    In totaal ontving Fraudehelpdesk 9997 meldingen over het Engelstalige bandje. Het nummer waarmee ze bellen blijkt afkomstig te zijn van particulieren of ondernemers die niks met de telefoontjes te maken hebben. In 136 gevallen vielen (vooral Engelstaligen) voor deze oplichtingstruc. De gemelde financiële schade bedroeg ruim één miljoen euro.

    BSN-nummer gelinkt aan criminele activiteiten

    De inhoud van het telefoongesprek varieert sterk. Het kan voorkomen dat ze zeggen dat je BSN-nummer wordt misbruikt, of dat er een arrestatiebevel tegen je is uitgevaardigd. Het doel is vrijwel altijd hetzelfde: je moet je gegevens afstaan of geld overmaken. Met regelmaat wordt voorafgaand aan de telefoontjes eerst een phishingmail verstuurd. Als je daarop ingaat, volgt al snel een telefoontje van een echt persoon. Vaak wordt er gesuggereerd dat je BSN-nummer gelinkt is aan criminele activiteiten en maken ze van de ontstane paniek gebruik om geld over te laten maken naar een ‘veilige rekening’ of om giftcards aan te schaffen. In sommige gevallen verkregen de oplichters toegang tot de computer van hun slachtoffer waardoor ze grote bedragen geld konden overboeken.

    Bron: NOS
    Het aantal meldingen in 2022 steeg fors

    Geen contact met de buitenwereld

    Aan de NOS vertellen drie slachtoffers van deze Engelse neptelefoontjes dat ze respectievelijk €66.000, €2.600 en €2.000 zijn kwijtgeraakt. In lange gesprekken van vaak wel 3 uur maken de oplichters de slachtoffers bang met leugens en zorgen ze dat de slachtoffers constant aan de lijn blijven en geen contact met de buitenwereld kunnen zoeken. Tegen de NOS zei slachtoffer Sjoerd: "Het waren allemaal rookgordijnen", over de strategie van de criminelen. "Toen ik dit eenmaal doorhad, ik werd min of meer  wakker uit een soort hypnose, had ik al twee keer geld overgemaakt van mijn zakelijke rekening."

    info

    Zo voorkom je dat je erin trapt

    • Elk telefoonnummer kan eenvoudig worden geïmiteerd (gespoofd) door criminelen. Dus zelfs als het nummer waarmee je gebeld wordt er echt uitziet, betekent dit niet per se dat het van het betreffende bedrijf afkomstig is.
    • Als je twijfelt, hang dan op en bel zelf naar het officiële nummer. Op die manier krijg je altijd het echte bedrijf aan de lijn, omdat criminelen alleen telefoonnummers kunnen spoofen wanneer zij zelf bellen.
    • Het is belangrijk om te weten dat sommige bedrijven geen telefonische klantenservice hebben voor consumenten, zoals Google en Microsoft. Als je zelf op zoek gaat naar contactinformatie, loop je het risico bij een nepklantenservice terecht te komen via zoekresultaten.
    • Sta niet toe dat iemand op afstand je computer overneemt, tenzij je zelf een gespecialiseerd vertrouwd (computer)hulpbedrijf hebt gebeld en hun verzoek hebt geaccepteerd.
    • Wees extra alert als je in het Engels wordt aangesproken, omdat dit verdacht kan zijn. Let goed op.
    • Maak geen geld over op basis van telefonische instructies om het 'veilig te stellen'. Gebruik ook geen onofficiële websites als je hiertoe telefonisch wordt opgedragen.
    • Let niet alleen op bekende trucs, maar blijf altijd waakzaam wanneer een partij je benadert om ergens in te loggen of geld over te maken, zelfs als het om een klein bedrag gaat of als het vertrouwd lijkt.

    Bron: Margriet.nl en NOS.nl

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant