Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Domeinnaam Register doet misleidende aanbiedingen voor het registreren van domeinnamen

    Domeinnaam Register doet misleidende aanbiedingen voor het registreren van domeinnamen

    Ene Frank Veenstra - waarschijnlijk een verzonnen naam - van het bedrijf Domeinnaam Register met de bijbehorende website Domeinnaamregister.com benadert ondernemers met de boodschap dat een derde partij op het punt staat om met een nagenoeg identieke domeinnaam aan de haal te gaan, met mogelijke imagoschade en ernstige gevolgen voor jouw onderneming. Hoe zit dat precies, en wat moet je weten?

    Ondernemers worden door ene Frank Veenstra ([email protected]) per e-mail benaderd met het volgende voorstel:

    'Geachte heer/mevrouw,

    Een van onze klanten heeft de domeinnaam www.[domeinnaam].net aangevraagd. Aangezien u de eigenaar bent van www.[domeinnaam].com, willen we u graag informeren over deze aanvraag.

    Als onze klant deze naam registreert, kan dit ernstige gevolgen hebben voor uw bedrijf. Dit kan leiden tot verwarring in de zoekresultaten van Google omdat een derde partij dezelfde naam gebruikt. In het ergste geval kan dit zelfs leiden tot imagoschade.

    U heeft echter de mogelijkheid om de domeinnaam zelf te registreren. Als houder van www.[domeinnaam].com heeft u de eerste registratieoptie bij ons. Op deze manier vermijdt u eventuele problemen met een ander bedrijf dat onder dezelfde naam werkt.

    Bent u geïnteresseerd in deze optie? Hieronder volgen alle voorwaarden:

    • De kosten voor deze naam zijn 29,95 euro per jaar. We zullen deze naam registreren voor een periode van 10 jaar, wat betekent dat u een eenmalige vergoeding van 299,50 euro betaalt;
    • U kunt deze naam na een jaar annuleren, wat betekent dat u de kosten van de resterende jaren terug op uw bankrekening ontvangt. Na annulering, betalen wij u binnen 10 werkdagen terug;
    • We hebben uw bedrijfsnaam, adres en btw-nummer nodig om uw registratie te voltooien. We zullen de derde aanvrager afwijzen en zullen de naam voor u registreren.

    Dit is een vrijblijvend voorstel. U bent niet verplicht om iets te doen, maar we raden u wel aan om deze naam te registreren. Dit kan problemen in de nabije toekomst voorkomen.

    Heeft u nog vragen? Stuur uw vragen gerust door via de mail. Wilt u www.[domeinnaam].net hebben, stuur dan uw bedrijfsgegevens voor uw factuur.'

    Wat zit hier precies achter?

    Hoewel wij uit privacyoverwegingen de daadwerkelijke url hebben gecensureerd, valt op dat de domeinnaam die zogenaamd op het punt staat om geclaimd te worden vrijwel volledig identiek is aan de domeinnaam die de ondernemer reeds voor zijn of haar eigen onderneming in gebruik heeft. Slechts de extensie wijkt af: er wordt gesproken over .net in plaats van .com.

    Wat verder opvalt is de dreigende toon. Er dreigt zogenaamd imagoschade en deze aanstaande registratie kan in potentie ernstige gevolgen hebben voor jouw onderneming. Het is immers vervelend als iemand 'jouw' domeinnaam met een andere extensie gebruikt om porno op te hosten, om eens iets te noemen: potentiële klanten die even niet goed opletten bij het zoeken naar jouw onderneming denken dan wellicht iets als 'wat is dit voor rare toestand, daar zit ik niet op te wachten'.

    Mogelijk raak je om deze reden een beetje in paniek en denk je 'laat ik maar gauw op het aanbod ingaan, dan zijn we er maar vanaf'. In de mail wordt immers gesuggereerd dat je problemen in de nabije toekomst kunt voorkomen door gauw op het aanbod in te gaan. Het is echter belangrijk om te weten dat het dreigement volledig verzonnen is: de potentiële koper bestaat helemaal niet.

    Hoewel er in de mail iets geroepen wordt over de 'eerste registratieoptie', bestaat er helemaal niet zoiets als het eerste registratierecht.

    'Vrijblijvende aanbieding'

    We moeten echter wel erkennen dat in de mail wordt gesteld dat het om een vrijblijvende aanbieding gaat. In die zin is dat een iets transparantere werkwijze dan waar het onlangs failliet verklaarde bedrijf Trademark Office (ook wel bekend als Lectual Europe en TMO International) zich van bediende.

    Acquisitiefraude met domeinnamen

    Waarom zou een bedrijf je dan toch benaderen met een dergelijk aanbod? Dat laat zich eenvoudig verklaren: de genoemde prijs om de domeinnaam te kunnen registreren ligt een stuk hoger dan het tarief dat bonafide hostingpartijen in rekening brengen. De afzender hoopt dat je in paniek toehapt, en dan is het kassa.

    Het gaat in beginsel om een contract voor tien jaar, en over deze kosten wordt gesteld dat je het volledige bedrag in één keer moet voldoen. Dat is een aardig bedrag voor een handeling die slechts enkele minuten tijd kost, want een domeinnaam registreren kan in principe iedereen.

    Is er sprake van oplichting?

    Is er strikt genomen sprake van keiharde oplichting? Het antwoord op die vraag is eigenlijk vatbaar voor verschillende interpretaties, maar we neigen naar het antwoord 'nee'. Er staat immers duidelijk in de mail dat het om een vrijblijvend aanbod gaat en dat je niet verplicht bent om er iets mee te doen.

    Als je het aanbod accepteert, zul je de betreffende domeinnaam vast en zeker ook daadwerkelijk in je bezit krijgen, al betaal je dan wel een aanzienlijk hoger tarief dan wanneer je deze domeinnaam op eigen initiatief zou vastleggen. Niet handig, bovendien een nogal hinderlijke, dwingende manier van acquisitie en de kans is groot dat je überhaupt niets aan die tweede domeinnaam hebt, maar in principe krijg je waar je voor betaalt.

    De wijze waarop een dergelijke overeenkomst tot stand komt, is echter niet helemaal zuivere koffie, en dat brengt ons bij het volgende punt.

    Is er sprake van misleiding?

    Is er dan sprake van misleiding? Ja, wij vinden van wel. De claim dat een derde partij dreigt om met de domeinnaam aan de haal te gaan, is immers compleet verzonnen. Dat betekent dat de dreigementen over imagoschade en potentiële 'ernstige gevolgen' voor jouw onderneming die daar mogelijk uit voortvloeien dus ook niet op feiten zijn gebaseerd. Ook bestaat dat zogenaamde 'eerste registratierecht' helemaal niet, en beschikt zo'n bedrijf helemaal niet over de mogelijkheid om een aanvraag voor een nog beschikbare domeinnaam 'af te wijzen'.

    Stuk voor stuk leugens om jou een overeenkomst met een wel heel lange looptijd tegen een veel te hoog tarief aan te smeren. Over de claim dat deze overeenkomst na het eerste jaar al ontbonden kan worden en dat je dan ook daadwerkelijk naar rato wordt gerestitueerd, durven wij ons niet uit te laten.

    Geen KvK-nummer, geen noemenswaardige contactgegevens

    Wat opvalt, is dat er op de website geen KvK-nummer te vinden valt. Het is daarnaast slechts mogelijk om per e-mail in contact te treden met deze onderneming, want een telefoonnummer is evenmin vindbaar.

    Als adres werd aanvankelijk een adres in Groningen genoemd. Uit nieuwsgierigheid kijken we eens op Google Maps, maar daar zien we slechts een woonhuis met een algemene toegangsdeur die zo te zien al jaren geen likje verf heeft gekregen. Toch iets waarvan we even denken 'hm, daar zit vast geen webhostingbedrijf gevestigd..'

    Het is echter buitengewoon interessant om te constateren dat het genoemde adres binnen 20-30 minuten na publicatie van dit bericht spontaan is gewijzigd. Het betreft nu geen adres in Groningen, maar een adres in Brussel: kennelijk is het bedrijf binnen een half uurtje verhuisd van Groningen naar de Rue de Grand-Bigard 14 in Brussel, waar een aanbieder van (virtuele) kantoorruimte gevestigd is. Dat is een verdacht teken.

    Wat tot slot ook interessante inzichten oplevert, is het feit dat de zoekterm "Domeinnaam Register" (tussen dubbele aanhalingstekens) meerdere - wat oudere - resultaten oplevert die vrijwel allemaal in de richting van oplichting of misleiding wijzen: kennelijk was dit bedrijf in 2018 onder deze naam ook al eens actief met vergelijkbare misleidende aanbiedingen.

    Wat kun je zelf doen?

    Als iemand je benadert met de mededeling dat iemand op het punt staat om een nagenoeg identieke domeinnaam te kapen, dan kun je het beste direct even checken of de domeinnaam nog vrij is: dat is namelijk in nagenoeg al deze gevallen het geval.

    Voor domeinnamen met de extensie .nl kun je de website van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland raadplegen. Gaat het om domeinen met andere extensies? Dan kun je op Google de zoekterm "domeinnaam beschikbaar" invoeren en op de websites van een aantal andere aanbieders prijzen vergelijken.

    Is de domeinnaam inderdaad nog vrij? Dan kun je overwegen om deze toch te registreren, maar dat zal in de meeste gevallen eigenlijk volstrekt overbodig zijn. Bovendien moet je je ook afvragen in hoeverre het vastleggen van deze domeinnaam nou écht zinvol is: het dreigement is zoals gezegd verzonnen en als je behalve je .nl-domein ook een .net-domein registreert, dan zijn er daarna nog nog vele tientallen, zo niet honderden andere extensies waar hetzelfde dreigement voor kan gelden. Op die manier blijf je aan de gang.

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant