Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Trademark Office gaat onder Lectual Europe B.V. door met acquisitiefraude

  Trademark Office gaat onder Lectual Europe B.V. door met acquisitiefraude

  Zowel op de site als in de uitzending kwam de misleidende acquisitiefraude van Trademark Office aan bod. Het bedrijf gaat onder de naam Lectual Europe B.V. gewoon verder.

  Mocht je niet bekend zijn met de werkwijze van Trademark Office of Lectual Europe BV, waar het bedrijf zich sinds deze maand voor uitgeeft, dan schetsen we bij dezen graag een beknopte historie.

  Eerder deze maand sprak de redactie van Opgelicht?! een tiental gedupeerden die onder valse voorwendselen zijn gebeld door dit bedrijf. Het verhaal is steevast dat een derde, niet nader genoemde partij op het punt staat om een (nagenoeg) identiek domein als dat van jouw bedrijf te kopen. Omdat jij echter over het (niet-bestaande) 'eerste registratierecht' beschikt, mag jij het domein kopen voor een prijs die véél hoger is dan de marktconforme waarde. Ook zit je direct vast aan een langlopend contract. Deze zogenaamde 'derde partij' bestaat echter helemaal niet: de beller hoopt jou telefonisch onder druk te zetten zodat je meteen akkoord geeft. De opname van het telefoongesprek wordt vervolgens in je gezicht gewapperd als je je na afloop bedenkt, bijvoorbeeld omdat je op internet hebt gezien dat de werkwijze van dit bedrijf niet in de haak is.

  De gedupeerden schetsen stuk voor stuk een ontluisterend beeld: de telefoontjes worden steevast als opdringerig en agressief ervaren, mensen worden uitgescholden aan de telefoon en één gedupeerde kwam met bewijs dat Trademark Office uit wraak een domeinnaam heeft gekocht om te verwijzen naar pornografie. Daarnaast liet Trademark Office schaamteloos lovende neprecensies plaatsen op Google. 

  Ook in de uitzending van dinsdag 10 september bespraken we de bedenkelijke handelswijze van dit bedrijf.

  Nagenoeg identieke website, zelfde KvK-nummer

  Omdat de naam Trademark Office inmiddels vermoedelijk wat al te negatieve associaties oproept, is uitgeweken naar de handelsnaam Lectual Europe B.V. We constateren een paar opmerkelijke zaken. Naast het oude domein trademark-office.com is er sinds kort bijvoorbeeld ook het domein lectual.eu.

  Omdat de eigenaar het liefst zo min mogelijk informatie over dit domein verstrekt, is niet vast te stellen op welke datum het domein is geregistreerd, maar het moet zeer recent zijn gebeurd. Wel zien we op de websites dat beide bedrijven bekend zijn onder KvK-nummer 70359075. In beide gevallen is er sprake van een bezoekadres aan de Parnassusweg 819 te Amsterdam en een postadres aan de Celciusstraat 32 te Heerhugowaard. Het telefoonnummer van Trademark Office is 020-2170083, het telefoonnummer van Lectual Europe B.V. is 020-2170085. Inderdaad, slechts het laatste getal wijkt af.

  Telefoonhistorie biedt uitkomst

  De telefoonnummers leveren ook interessante informatie op. Er bestaat een tool om uit te zoeken of er klachten zijn over bepaalde telefoonnummers. Handig, als je als ondernemer telefoontjes krijgt en je eerst even uit wil zoeken of je je tijd eraan moet verdoen. 

  Zoek je op wieheeftgebeld.nl bijvoorbeeld op het telefoonnummer van Trademark Office, dan zie je een opvallende mengelmoes van negatieve recensies van daadwerkelijk bestaande personen en positieve recensies die qua stijl en schrijfwijze dermate veel overlap vertonen ('Prima geholpen', 'Goed geholpen', 'Super geholpen', vaak voorzien van de voor- en achternaam van de behulpzame medewerker) dat we zonder al te veel moeite durven te betwijfelen dat dit legitieme recensies zijn, niet in de laatste plaats omdat alle positieve Google-reviews ook overduidelijk zijn gekocht.

  Zoeken we op dezelfde website op meldingen over het telefoonnummer van Lectual Europe BV, dan zie je slechts een drietal recensies, wat vermoedelijk komt doordat deze handelsnaam pas sinds enkele dagen wordt gehanteerd. Allen verwijzen naar Trademark Office.

  Nog niet overtuigd? Vergelijk onderstaande screenshots van de websites van beide bedrijven maar eens. En hang vooral direct op als Lectual Europe aan de lijn hangt.

  Homepage Trademark Office
  Homepage Lectual Europe B.V.
  Contactgegevens Trademark Office
  Contactgegevens Lectual Europe B.V.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant