Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Contactloos geld opnemen? Niet doen!

  Contactloos geld opnemen? Niet doen!

  Waarschijnlijk betaal jij je boodschappen, koffie op de hoek of je nieuwe broek in de meeste gevallen contactloos. Handig en snel, zeker nu veel telefoons contactloos betalen ook ondersteunen. Contactloos geld opnemen bij een geldautomaat klinkt dan ook niet vreemd, maar trap er niet in: want hiermee proberen oplichters je te 'skimmen'.

  Skimmen is een vorm van bankpasfraude waarbij jouw bankpas gekopieerd wordt. Dit wordt gedaan wanneer jij jouw bankpas tegen het skim-apparaat van een crimineel aanhoudt. Hierbij wordt de magneetstrip van je bankpas uitgelezen. Nu denk je misschien dat je niet zo snel je bankpas in de buurt zal laten komen van zo’n skim-apparaat, maar daar hebben criminelen dus een bijzonder sluwe trucs voor bedacht.

  Eerder waarschuwden we je ook al voor pinautomaten met een 'contactloos betalen' sensor. Echt skimmen is het niet, want het vermoeden is dat er in deze sensor een camera zit die jouw pincode filmt, maar ook dat kan zeer vervelende gevolgen hebben.

  Bron: 112 alarmeringen Parkstad
  Een geldautomaat met een skim-sensor

  Het is best goed mogelijk dat je aan de afbeelding van de geldautomaat hierboven niets vreemds opvalt. Toch is het bij een geldautomaat nooit mogelijk om contactloos te betalen of geld op te nemen.

  De sensor die je ziet is dan ook geplaatst door criminelen. Met een camera filmt de fraudeur je pincode en met al deze persoonlijke informatie kunnen ze je naderhand makkelijk oplichten.

  Volgens de Betaalvereniging Nederland is het niet mogelijk dat fraudeurs je bankpas kunnen klonen of kopiëren via zo'n sensor. Wél kan het zo zijn dat ze met al jouw persoonlijke informatie een heel overtuigend bericht kunnen maken (bijvoorbeeld met jouw pincode) waarmee ze je proberen op te lichten.

  Wees gewaarschuwd.

  Let dus de volgende keer als je geld wilt opnemen goed op of je zo’n sensor bij een betaalautomaat ziet hangen. Maak er geen gebruik van en licht direct de politie in.

  Bron: Margriet.nl 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant