Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Kijk uit voor 'skimming' via verborgen camera op geldautomaten

  Kijk uit voor 'skimming' via verborgen camera op geldautomaten

  Het apparaatje met het symbool voor contactloos betalen - te zien op de foto - werd aangetroffen op een geldautomaat van de Rabobank. Het lijkt een wezenlijk onderdeel van de automaat te zijn, maar dat is niet waar.

  Het apparaat bevat namelijk een cameraatje om jouw pincode mee te registreren, zo is althans het sterke vermoeden. Technisch gezien is dat geen skimming, want daarvoor moet de magneetstrip van een pinpas worden gekopieerd, daarom staat deze term in de titel tussen aanhalingstekens.

  Wat is er dan wel aan de hand?

  Oplettende of vaste volgers weten zich mogelijk nog wel onze waarschuwing van 20 maart te herinneren. De politie trof toen een identiek ogend apparaat aan op een pinautomaat en wist na inspectie te vertellen dat het apparaat de nodige elektronica bevat, waaronder een camera. Vergelijken we de foto van die waarschuwing met de foto bij dit bericht (ons onlangs aangereikt door één van onze volgers), dan kan het haast niet anders of het gaat om hetzelfde apparaatje.

  Het ligt voor de hand dat de camera in het apparaat ook dit keer jouw pasnummer én jouw pincode vastlegt. Met deze gegevens kunnen criminelen in bepaalde gevallen al online betalingen verrichten zonder dat ze daar (een kopie van) de fysieke pinpas voor nodig hebben.

  Wat ook een mogelijkheid is, is dat zakkenrollers zich in de nabijheid van de geldautomaat ophouden en na het stelen van een pinpas via dat apparaat alsnog de pincode van het buitgemaakte apparaat kunnen achterhalen.

  Hoe dan ook, het apparaat hoort niet op de geldautomaat thuis, levert navraag bij de Rabobank op. Let dus goed op! Scherm het toetsenbord altijd goed af als je je pincode intoetst, maak geen gebruik van de geldautomaat als je het niet vertrouwt en waarschuw de bank én de politie als je denkt dat er iets raars met de geldautomaat aan de hand is.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant