Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Nep-winacties van supermarkten beloven gouden bergen

    Nep-winacties van supermarkten beloven gouden bergen

    Pas op, want in verschillende Facebookgroepen, maar ook in e-mails en Whatsappgroepen worden (weer) nep-winacties van supermarkten gedeeld. Met namen als ‘Dirk van den Broek Fans’ en ‘Albert Heijn fans' beloven de nep-accounts o.a. waardebonnen en gratis boodschappen, maar de rekening...die betaal je zelf.

    Het lijkt te mooi om waar te zijn: advertenties die beweren dat je met een makkelijk op te lossen spelletje of slechts door even te reageren kans kunt maken op een ‘speciale cadeautas’ of ‘shoptegoedbonnen’ van jouw favoriete supermarkt. Helaas is dit het ook en zitten achter deze ‘fan-accounts’ oplichters die vooral naar jouw persoonlijke gegevens aan het shoppen zijn.  

    Deze neppe-winacties zijn niet nieuw, maar zeker nu de boodschappen duurder zijn dan ooit schieten de accounts als paddenstoelen uit de grond. Een woordvoerder van de Jumbo zegt tegenover RN7: ‘’Bij deze acties worden vaak Jumbo-waardebonnen ter waarde van €100, €250 of €500 aangeboden, maar in werkelijkheid wordt onze naam misbruikt om persoonlijke gegevens te verzamelen.’’

    Deze oplichting via nep-accounts is moeilijk te stoppen. Wanneer een account wordt opgedoekt, is een nieuw account namelijk binnen enkele minuten weer aangemaakt. Zolang de nep-winacties nog massaal worden verspreid zul je dus zelf scherp moeten zijn of het hier om een echte of neppe win-actie gaat. Gelukkig heeft de Consumentenbond zes handige tips opgesteld die je helpen om niet in nep-winacties te trappen.

    info

    Zo trap je niet in nep-winacties

    • Niet klikken | Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het meestal ook zo. Klik niet zomaar op links in e-mail of berichten op social media. Er kan ook kwaadaardige software achter links of in bijlages zitten. Zie de pagina over herkennen van phishingmails voor meer tips.
    • Bel geen 0900-nummers | Veel winacties proberen je wijs te maken dat je iets gewonnen hebt. Of je moet een prijs bevestigen met een code door een betaalnummer te bellen. Daar word je met een oneindige quiz aan het (dure) lijntje gehouden. Bel dus niet.
    • Controleer op internet | Twijfel je? Een echte winactie staat vrijwel altijd op de officiële website of socialmediapagina van het bedrijf. Kun je het daar niet vinden? Dan zal het bericht dat je ontving waarschijnlijk nep zijn. Gebruik niet de link in het bericht, want die kan leiden naar een nagemaakte site of nepaccount op sociale media.
    • Niet afmelden | Gebruik niet de afmeldlink onderaan dit soort mails. De oplichters die de mails sturen weten zo dat je e-mailadres actief is en zullen alleen maar meer mail sturen.
    • Blokkeer de afzender of mails | Wil je geen mails meer van het betreffende bedrijf ontvangen, dan helpt het soms om de afzender in je mailinstellingen te blokkeren. Gebruik je een e-mailprogramma zoals Outlook of Thunderbird, dan kan een spamfilter verkeerde mails onderscheppen. Deze antispamprogramma's zijn los te installeren of komen vaak mee met betaalde antiviruspakketten.
    • Meld bij ACM | Als genoeg mensen klagen over een bepaalde afzender, zal de Autoriteit Consument & Markt (ACM) soms ingrijpen. Help mee spam in te dammen via www.spamklacht.nl.

    Bron: Consumentenbond

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant