Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Check of je inloggegevens zijn gestolen

  Check of je inloggegevens zijn gestolen

  De politie heeft een nieuwe controlefunctie gelanceerd waarop je kan zien of jouw e-mailadres of andere inloggegevens in criminele handen zijn gevallen.

  Met een eenvoudige check van het e-mailadres op de website politie.nl kun je achterhalen of jouw gegevens zijn misbruikt. De politie heeft in de loop der tijd ruim 60.000 mailadressen verzameld die zijn aangetroffen bij onderzoeken naar cybercriminaliteit. Wanneer jouw gegevens voorkomen in die database, dan stelt de politie je na invoer van je e-mailadres op de hoogte en geeft tips hoe te handelen.

  Weerbaar tegen cybercriminaliteit

  Volgens de politie is de controlefunctie 'opnieuw een stap om de burger weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit'. De politie in Duitsland was enkele weken geleden de eerste die zo'n toets heeft ingevoerd. Het is vanwege privacywetgeving de politie niet toegestaan mensen zelf actief te informeren over misbruik van hun mailadres.

  Gegevens mogelijk doorverkocht

  Digitale gegevens zoals e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden zijn aangetroffen bij onderzoeken naar cybercriminelen. Deze zijn verkregen die door in te breken op computers en websites. Mogelijk zijn die gegevens doorverkocht.

  Oplichtingspraktijken via botnets

  Volgens Ron de Milde, programmadirecteur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening bij de politie, zijn die data onder meer gebruikt voor oplichtingspraktijken via speciale computernetwerken - de zogenaamde botnets. 'Zonder dat je het beseft, worden deze data ingezet voor uiteenlopende vormen van oplichting waaronder phishing of om een website plat te leggen.'

  Verander je wachtwoorden regelmatig

  Gebruik nooit overal hetzelfde wachtwoord voor. Zorg ook dat je regelmatig je wachtwoorden verandert.

  Check hier of jouw inloggegevens zijn gestolen

  Bron: ANP

  Gerelateerd

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant