Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Grootste spambotlek ooit: check of jouw gegevens nog veilig zijn

    Grootste spambotlek ooit: check of jouw gegevens nog veilig zijn

    Door een kapotte ‘spambot’ zijn er miljoenen e-mailadressen, inclusief wachtwoorden, gelekt op het internet. Het programma, dat zoveel mogelijk e-mailadressen verzamelt om veel ongewenste e-mail naar mensen te versturen, bleek niet goed beveiligd. Volgens Britse media zijn hiermee gegevens van miljoenen mensen in gevaar gebracht.

    Je gegevens controleren

    Troy Hunt, een regiodirecteur van Microsoft en de man achter de website Have I been pwned?, bracht het lek aan het licht. Via de online tool op zijn site kun je controleren of jouw gegevens ook deel uitmaken van dit enorme lek. Je kunt daar je e-mailadres of gebruikersnaam invullen en de check uitvoeren. De site geeft dan aan of je gegevens ooit gelekt zijn, en zo ja, via welke website(s).

    Pwned

    De site ziet er misschien wat eenvoudig uit, maar is wel degelijk betrouwbaar. Als je gegevens in de lijst voorkomen en je dus 'pwned' bent, is het volgens Hunt eigenlijk al te laat. 'Weten of je gegevens al dan niet gestolen zijn haalt uiteindelijk weinig uit. Het is toch te laat om er iets aan te veranderen en onmogelijk om te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de lek.'

    Desgewenst stuurt Have I been pwned? je ook mailtjes als in de toekomst blijkt dat je adres in een nieuw lek voorkomt.

    Aanvullende tools om te checken of je gegevens gehackt of gelekt zijn

    Op internet zijn meerdere tools te vinden die vergelijkbaar zijn met Haveibeenpwned.com. Het is verstandig om je gegevens in meerdere tools te checken, omdat hun databases mogelijk uit verschillende lijsten met gegevens bestaan en dus niet altijd overlappen.

    • Breachalarm.com   Bij Breachalarm kun je alleen zoeken op e-mailadressen. De site is een onderdeel van het Australische The Avalanche Technology Group. De website verdient geld door het aanbieden van abonnementen. Voor een vast bedrag per jaar kunnen gebruikers notificaties krijgen bij datahacks.

    • Hacked-emails.com   Ook bij Hacked-emails kun je alleen zoeken op e-mailadressen. Dit is een project van de Spaanse systeemanalist José Maria Chia. Hacked-emails.com is een hobby-project dat draait op giften.

    • Politie.nl   De politie heeft in de loop der tijd ruim 60.000 mailadressen verzameld die zijn aangetroffen bij onderzoeken naar cybercriminaliteit. Wanneer iemands gegevens voorkomen in die database, dan stelt de politie de gebruiker na invoer van het e-mailadres op de hoogte en geeft tips hoe te handelen.

    Wat kun je doen?

    • Als de tool aangeeft dat je gegevens deel uitmaken van een lek of hack waarbij ook wachtwoorden zijn buitgemaakt, pas dan je wachtwoord aan.
    • Zorg dat je niet op meerdere sites hetzelfde wachtwoord gebruikt. Breng variatie aan in je wachtwoorden en zorg ook dat je een veilig wachtwoord gebruikt.
    • De spam die je krijgt kun je het beste negeren. Klik dus vooral niet op de links die in de berichten staan - óók niet op de afmeldlinks, want daar kan een virus achter verstopt zitten. Ook bevestig je door op een link te klikken dat jouw e-mailadres actief is, waardoor je alleen nog maar meer spam zult ontvangen.

    Bron: Radar

    Gerelateerd

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant