Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Enorm datalek bij videogame-streamingplatform Twitch: 'Wijzig je wachtwoord en schakel tweefactorauthenticatie in'

  Enorm datalek bij videogame-streamingplatform Twitch: 'Wijzig je wachtwoord en schakel tweefactorauthenticatie in'

  Het onder gamers zeer populaire streamingplatform Twitch is getroffen door een enorm datalek. Op het controversiële internetforum 4chan is ruim 130 gigabyte aan data online gezet. En hoewel veel data betrekking heeft op zaken als de verdiensten van populaire streamers en de volledige broncode van het platform, lopen gewone gebruikers wellicht ook gevaar: Twitch vraagt gebruikers om uit voorzorg een nieuw wachtwoord in te stellen én tweefactorauthenticatie in te schakelen, wat mogelijk betekent dat ook inloggegevens zijn gelekt.

  In de gamewereld is het groot nieuws dat praktisch alle gegevens van Twitch zijn gelekt. Het onderwerp raakt in rap tempo trending op Twitter en er wordt door verschillende media flink uitgepakt wat betreft berichtgeving.

  Welke gegevens zijn er zoal gelekt?

  Vooralsnog gaat het in ieder geval om de volgende gegevens, waarvoor overigens wel geldt dat het voor reguliere gebruikers geen direct risico vormt:

  • De volledige broncode van de website (inclusief historie wat de ontwikkeling betreft);
  • De volledige broncode van de MobileDesktop en Console Twitch clients (met andere woorden: iedereen kan nu gaan grasduinen naar kwetsbaarheden);
  • Gegevens over de uitbetalingen inkomsten van populaire streamers (vergis je niet: sommige streamers verdienen miljoenen dollars aan Twitch);
  • Informatie over Vapor, een Amazon-concurrent van het populaire gameplatform Steam;
  • Allerlei tools waar Twitch in het ontwikkelings- en testproces gebruik van maakt;
  • Informatie over aan Twitch gelieerde merken en platformen

  De data zou op maandag 4 oktober zijn buitgemaakt, aldus een anonieme bron binnen Twitch. Reden zou zijn dat er in de streamingwereld onvoldoende concurrentie plaatsvindt en dat er sprake is van een ongezonde, 'toxische' community.

  Hoe zit het met dat wachtwoord, moet je dat aanpassen?

  Er is voor zover wij kunnen nagaan momenteel nog nergens bevestigd dat ook wachtwoorden zijn gelekt, maar er wordt her en der gemeld dat er in de enorme dataset ook versleutelde wachtwoorden zitten. Volgens VPNgids.nl vraagt Twitch gebruikers die nu proberen in te loggen in ieder geval om wachtwoorden aan te passen, en dat wijst erop dat ze het op het moment van schrijven in ieder geval niet durven uit te sluiten.

  Volgens techblog The Verge zijn er geen tekenen die erop wijzen dat er wachtwoorden zijn gelekt, maar ze zijn er niet zeker van. Ze hebben Twitch om een reactie gevraagd en raden gebruikers in afwachting daarvan aan om toch even hun wachtwoord te wijzigen.

  Gameplatform Dexerto meldt daarentegen in een tweet wél dat ook wachtwoorden door het lek op straat zijn komen te liggen:

  Hoe het ook zit, met al deze informatie in het achterhoofd is het eigenlijk helemaal niet zo'n gekke gedachte om het zekere voor het onzekere te nemen, ook al is er nog geen uitsluitsel gegeven.

  Niet alleen wachtwoord wijzigen, maar ook tweefactorauthenticatie inschakelen

  Gebruik je Twitch? Pas dan je wachtwoord aan en schakel tweefactorauthenticatie in, voor zover je dat nog niet gedaan hebt. Op die manier kunnen kwaadwillenden alsnog niet in jouw account, ook al hebben ze je wachtwoord in handen.

  Uiteraard geldt ook dat je je wachtwoord het beste ook even kunt wijzigen op alle andere platformen en websites indien je hetzelfde wachtwoord ook elders gebruikt.

  Bron: The Verge / Videogameschronicle.com / VPNgids.nl

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant