Jij zou een openstaand bedrag bij de Belastingdienst hebben van 391 euro. Betaal vandaag om beslaglegging te voorkomen, sms’en fraudeurs namens de overheid.
Nu het eerste kwartaal van het jaar voorbij is, breekt ook weer de periode van de belastingaangifte aan. Het is daarom niet vreemd als je wordt benaderd over openstaande betalingen. Oplichters maken daar graag misbruik van en sturen de laatste tijd veel frauduleuze berichten namens de Belastingdienst. Deze berichten bevatten steeds weer andere links, uiterlijke betaaldatums, factuurnummers en betaalkenmerken, maar hebben één doel, namelijk: het stelen van je geld en gegevens.
In een valse Belastingdienst-sms die nu in omloop is, verstuurd door +31 641 57 39 60’, staat: “Uw openstaande schuld is niet voldaan. De gerechtsdeurwaarder legt beslag op 01-04-2025. Voldoe direct via: aanmaning-aflossen.help.” De Belastingdienst verstuurt geen betaalverzoeken met links per sms en zeker niet vanaf een willekeurig 06-nummer. Je kunt er dus zeker van zijn dat het om smishing gaat. Klik je op de link in de sms, dan kom je op een neppagina terecht met meer informatie.

De factuur verloopt vandaag
Je dient vandaag, 3 april 2025, de factuur van 391 euro aan de belastingdienst te betalen. Het factuurnummer is ‘0230019300’ en het betalingskenmerk betreft ‘BD7895429’. Je zou al meerdere herinneringen hebben gehad over het openstaande bedrag en de gerechtsdeurwaarder zal overgaan tot conservatoir beslag op je inboedel als je het geld vandaag niet overmaakt via iDeal.
De uiterlijke betaaldatum van 3 april zorgt voor een gevoel van urgentie. ‘LET OP!’, mailen de oplichters. Bovenop het totaalbedrag komt ook nog een invorderingsrente met een percentage van 0,01 procent op jaarbasis. “Als u niet op tijd betaalt, zullen verdere invorderingsmaatregelen worden genomen.” Met dit soort kreten voeren oplichters de druk op, zodat je snel geld overmaakt.
In het bericht staat niet waar het bedrag voor is, wat erg opmerkelijk is. Bovendien is ‘mijn-schuld.help’ geen officiële website van de Belastingdienst. Dit zijn duidelijk signalen die wijzen op phishing. Klik dus absoluut niet op de ‘Nu betalen’-knop, want hierachter zit een frauduleuze link.
Dit kun je doen als je toch hebt geklikt
Voer een virusscan uit in verband met malware. Wijzig je wachtwoorden en activeer waar mogelijk tweestapsverificatie. Neem contact op met je bank of creditcardmaatschappij indien je financiële gegevens hebt gedeeld. Doe ook je updates om je apparaten veilig te houden en neem voor verdere vragen contact op met de klantenservice van de Belastingdienst.