Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Bericht van 'Belastingdienst' over schuld met kenmerk H92105 is vals

    Bericht van 'Belastingdienst' over schuld met kenmerk H92105 is vals

    Onderhand hoort iedereen eigenlijk wel te weten dat sms'jes van de 'Belastingdienst' altijd vals zijn. Deze variant steekt iets ander anders in elkaar. Klanten van elf banken zijn doelwit en de link in het sms-bericht verwijst naar een nagemaakte pagina van de Belastingdienst, waardoor het overtuigender overkomt.

    Onder vermelding van kenmerk H92105 moet je een bedrag van € 575,95 voldoen, en wel voor 12 mei. De volledige tekst van het sms-bericht - afkomstig van telefoonnummer +31 6 51 84 40 57 - luidt als volgt:

    '[BELASTINGDIENST ALERT]

    Uw openstaande schuld van EUR 575,95 met kenmerk: H92105 is na meerdere herinneringen niet voldaan. Op 12 mei 2020 zal de gerechtsdeurwaarder overgaan tot conservatoir beslag op uw inboedel. U kunt de beslagprocedure voorkomen door direct het gehele bedrag te voldoen via uw betaallink Kenmerk-H92105.nl'

    Wat maakt dit anders dan gebruikelijk?

    Onderhand zou het algemeen bekend moeten zijn dat de Belastingdienst (en het CJIB, en de bank, et cetera) nooit, maar dan ook nooit sms-berichten met betalings- of inlogverzoeken verstuurt. In dat opzicht is een waarschuwing over het zoveelste valse sms-bericht uit naam van de Belastingdienst op zichzelf eigenlijk niet zo nieuwswaardig meer: de truc is inmiddels algemeen bekend, morgen wordt min of meer hetzelfde bericht met een andere 'uiterste betaaldatum' en een ander linkje van een ander wegwerpmobieltje weer naar anderen verstuurd, overmorgen gebeurt dat opnieuw, en ga zo maar door.

    In dit geval heeft de afzender echter de moeite genomen om een paginaatje van de Belastingdienst na te maken, en dat is wat professioneler dan hetgeen we doorgaans te zien krijgen.

    De in het sms-bericht genoemde link Kenmerk-H92105.nl verwijst naar het domein ideal-betaling.me/belastingdienst/index-new.php?trxid=NDk1LjgwOkg5MjEwNQ==. Openen we deze link, dan zien we de volgende pagina verschijnen

    Nagemaakte website 'Belastingdienst'

    Het genoemde bedrag op de nagemaakte website wijkt af van het bedrag in het sms-bericht: deze pagina zal ongetwijfeld in meerdere sms'jes genoemd zijn en zal naar verwachting ook voor toekomstige pogingen worden ingezet om geld binnen te harken.

    Aanvullende informatie over de domeinnamen levert ook interessante inzichten op: Ideal-betaling.me is op 9 mei 2020 geregistreerd en het IP-adres bevindt zich in de Russische stad Blagovesjtsjenk, Kenmerk-H92105.nl is eveneens twee dagen oud en het IP bevindt zich ergens in de Verenigde Staten. Aanvullende informatie over de domeinhouders is niet beschikbaar. Hoe zou dat toch komen?

    Klanten van elf banken zijn doelwit

    Wie het drop-downmenu opent, ziet daar een rijtje met de volgende banken:

    • ABN Amro
    • ASN Bank
    • Handelsbanken
    • ING
    • Knab
    • Moneyou
    • Rabobank
    • Regiobank
    • SNS Bank
    • Triodos Bank
    • Van Lanschot

    Het idee is dat de doorverwijzing naar een zogenaamd 'betalingsportaal' van de Belastingdienst overtuigend overkomt omdat de indruk wordt gewekt dat je vanaf een officiële pagina van de Belastingdienst een betaling gaat verrichten.

    Wie zijn of haar bank selecteert om de betaling te verwerken, wordt verwezen naar een betaalverzoek binnen de eigen bankomgeving. Daar zien we echter hoe de vork werkelijk in de steel zit: het bedrag gaat naar Bunq-rekening NL73BUNQ2043593684 op naam van ene W. Piazza. Dat is waarschijnlijk een katvangertje die snel een rekening heeft aangemaakt om te kunnen cashen.

    Dat je niet moet betalen, is onderhand wel duidelijk, lijkt ons. Laat je dus niet misleiden door het feit dat een sms-bericht als dit je naar een nagemaakte pagina van de Belastingdienst verwijst. Het ziet er allemaal wat strakker en professioneler uit dan gemiddeld, maar het blijft niks anders dan ordinaire oplichting.

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant