Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nieuwe spookfacturen namens 'Belastingdienst' met kenmerken BD770076 en BD389288

  Nieuwe spookfacturen namens 'Belastingdienst' met kenmerken BD770076 en BD389288

  Er gaan nieuwe spookfacturen rond namens de Belastingdienst. Dit keer verwijzen ze echter naar een nagemaakte pagina van de Belastingdienst, in plaats van rechtstreeks naar het betaalverzoek. Onder vermelding van kenmerken BD770076 of BD389288 moet je maar liefst € 496,25 betalen, luidt het verhaal.

  De volledige tekst uit de mail luidt als volgt:

  'Geachte heer/mevrouw,

  Uw openstaande schuld met kenmerk BD770076 (of BD389288) is na meerdere herinneringen nog niet voldaan. Op 9 april 2020 zal de gerechtsdeurwaarder overgaan tot executoriaal beslaglegging. U kunt beslaglegging voorkomen door het gehele bedrag direct te voldoen. Via onderstaande knop kunt u het openstaande bedrag direct voldoen met iDeal.

  Betaal openstaande schuld

  Let op: bij executoriaal beslaglegging wordt de hoofdsom verhoogd met proceskosten en de wettelijke rente.

  Wij vertrouwen erop u voldoende te hebben geinformeerd.

  Met vriendelijke groet,

  Belastingdienst'

  Nagemaakte website in plaats van een betaalverzoek

  Bovenstaande tekst is integraal overgenomen uit de mail. Waar dergelijke mails in de meeste gevallen meteen naar een betaalverzoek verwijzen, heeft de afzender van deze spookfactuur de website van de Belastingdienst geprobeerd na te bootsen, vermoedelijk in een poging om geloofwaardiger over te komen. Kijk maar:

  Nagemaakte website van de 'Belastingdienst'

  De url van de website lijkt bovendien ook sprekend op die van de échte Belastingdienst, maar wijkt op twee onderdelen af: de url van de kopie is namelijk belastingdlenst.com (met de letter l in plaats van een i en met de extensie .com in plaats van .nl).

  Dat domein is twee dagen geleden aangemaakt, zien we. Alle informatie die zou moeten leiden tot de identiteit van de beheerder is 'uit privacyoverwegingen geredigeerd', zo levert digitale research op. Vermoedelijk heeft degene achter deze website geen zin in pottenkijkers.

  Achter de betaalknop gaat een betaalverzoek schuil van ene Q.C. La Cruz met rekeningnummer NL97 BUNQ 2035 2025 58. Dat is vermoedelijk niet de echte oplichter, maar iemand die zich als katvanger liet gebruiken en nu op internet - en bij de bank - te boek staat als fraudeur, met alle gevolgen van dien.

  Heb jij deze mail ook gehad? Dan weet je bij dezen dat je 'm gerust kunt verwijderen en dat je zeker niet moet betalen.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant