Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • € 897,50 teruggave van de 'Belastingdienst'? Ook dat betreft phishing

  € 897,50 teruggave van de 'Belastingdienst'? Ook dat betreft phishing

  Wie vóór 1 april belastingaangifte doet, krijgt vóór 1 juli antwoord van de Belastingdienst. Als jij nog op antwoord zit te wachten, dan komt deze beloofde € 897,50 goed van pas. Hoewel deze variant anders in elkaar steekt dan gebruikelijk, heeft ook de afzender van dit bericht het gemunt op klanten van meerdere banken.

  Kort samengevat: je krijgt bijna 900 euro terug van de fiscus, maar je moet je rekeningnummer nog wel even verifiëren voordat je dat bedrag daadwerkelijk ontvangt. Achter die link zit een portaaltje met nagemaakte inlogomgevingen van verschillende banken. Inloggen betekent.. enfin, dat hebben we onderhand al tig keer geroepen, dat weet je onderhand wel.

  Ook dit keer klopt er vanzelfsprekend weer helemaal niets van. Niet alleen zou het in werkelijkheid moeten gaan om de belastingteruggave over het fiscale jaar 2019 in plaats van 2020, een dergelijke verrekening komt nooit per mail en je hoeft al helemaal geen bankrekeningnummer te verifiëren, om er maar een paar verdachte signalen uit te halen. Daarnaast beschikt de afzender niet over je naam en zou je na het indienen van je voorlopige belastingaangifte al ongeveer een idee moeten hebben van wat je terugkrijgt of juist bij moet betalen.

  Waarom dan toch maar een waarschuwing? Dat is eenvoudig: deze poging wijkt af van de rest omdat de ontvanger voor de verandering eens een flink bedrag in het vooruitzicht wordt gesteld in plaats van dat er met de hoogst mogelijke spoed een (spook)factuur betaald moet woren. Om deze reden is de kans aanwezig dat mensen mogelijk toch slachtoffer worden van hun eigen hebberigheid. De tekst uit het mailtje luidt als volgt.

  Volledige tekst van de mail

  'Belastingteruggave 2020
   
  Dit is een herinnering van een ongelezen bericht van de Belastingdienst.
   
  Geachte heer/mevrouw,

  Na de laatste jaarlijkse berekening van uw fiscale activiteit, hebben wij vastgesteld dat u in aanmerking komt voor een terugbetaling.
  U ontvangt €897,50 euro.

  Klik op “Rekeningnummer verifiëren” om uw belastingteruggaaf te ontvangen op de juiste rekeningnummer. Uw fiscale terugbetaling wordt/kan alleen op uw bankrekening worden bijgeschreven als deze op uw naam staat.

  Gelieve dit verzoek in te vullen voor 17-06-2020. De aanvraag zal binnen 14 werkdagen worden verwerkt.

  > Rekeningnummer verifiëren

  Hoogachtend,

  Belastingdienst'

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant