Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Babbeltruc: pas op voor verwarmingsmonteurs van 'Feenstra'!

  Babbeltruc: pas op voor verwarmingsmonteurs van 'Feenstra'!

  Verwarmingsbedrijf Feenstra waarschuwt voor nepmonteurs aan de deur die contante betalingen proberen af te dwingen. Drie weken nadat de eerste meldingen binnenkwamen uit de regio Biddinghuizen en Zeewolde lijkt de babbeltruc zich uit te breiden over het hele land. Het bedrijf roept klanten op om bij een onaangekondigd bezoek altijd om legitimatie te vragen en verdachte situaties te melden bij zowel het bedrijf als bij de politie.

  Omdat een aantal meldingen werden gedaan door klanten waar het bedrijf daadwerkelijk afspraken mee had staan, bestaat het vermoeden dat de criminelen op de één of andere manier inzage hebben in klantgegevens. Woordvoerster Mirjam Visser sluit niet uit dat er een oud-monteur of iemand met connecties bij betrokken is, al zegt ze dat het natuurlijk ook kan dat de nepmonteurs simpelweg achter een busje van Feenstra aan rijden.

  Ook zou het kunnen dat meerdere teams onafhankelijk van elkaar opereren: zo kwamen er op één dag meldingen binnen uit zowel Boxtel als Heerhugowaard, niet heel waarschijnlijk als het gaat om één dader.

  Vijftig euro betaald

  Een aantal - veelal oudere - gedupeerden heeft de oplichters bedragen tot vijftig euro betaald. De babbeltruc kent meerdere varianten. Zo is er het verhaal dat er voorafgaand aan het geplande onderhoud contant betaald moet worden, maar het is ook al voorgekomen dat nepmonteurs vlak na een bezoek van échte monteurs zich aan de deur meldden met het verhaal dat ze nog vergeten waren om af te rekenen.

  Visser meldt verder dat de circa 800 monteurs die het bedrijf in dienst heeft nooit om contante betalingen vragen, in de regel niet langskomen na 16:30 en zich te allen tijde moeten kunnen legitimeren. Ook zijn ze herkenbaar aan bedrijfskleding. Alles wat hiervan afwijkt is verdacht. Het bedrijf heeft een waarschuwing geplaatst op sociale media.

  Meer weten over babbeltrucs? Volg onderstaande button.

  Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van een babbeltruc?

  Een woordvoerder van de politie Midden-Nederland drukt mensen op het hart om 112 te bellen bij vermoedens van oplichting. Daarnaast wordt aangeraden om - voor zover mogelijk - het kenteken te onthouden, evenals als het uiterlijk van de dader(s) en een omschrijving van de auto en de mogelijke rijrichting. Dat alles maakt de kans op een heterdaadje een stuk groter.

  Bron: AD.nl / Feenstra

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant