Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Zieke' vrouw bedriegt familie

  De rechtbank in Dordrecht heeft een vrouw uit Mijnsheerenland veroordeeld tot achttien maanden cel, waarvan negen maanden voorwaardelijk, wegens oplichting.

  De vrouw deed alsof zij en haar tweejarig zoontje aan een ernstige vorm van kanker leden en zij hun medische behandeling niet kon bekostigen. Via inzamelingsacties kreeg zij 300.000 euro op haar rekening, die op ging aan luxegoederen en vertier.

  Volgens de rechtbank heeft de vrouw anderhalf jaar lang een 'web van leugens' verspreid, waardoor zij het fortuin wist binnen te halen. Haar pleegouders startten een inzamelingsactie bij familie, vrienden en dorpsgenoten.

  Ook verzon de vrouw problemen met de Belastingdienst en banken, waardoor zij voorschotten wist los te weken van vrienden van haar pleegouders. Daarbij deed zij voorkomen dat zij wachtte op een erfenis die haar zou toekomen. Het geld werd besteed aan auto's, fotocamera's, vakanties en talrijke bezoekjes aan het casino.

  'Zeer berekenend en zeer geraffineerd' noemde de rechtbank de werkwijze van de vrouw. Haar pleegouders geloofden oprecht in het bestaan van de ernstige ziekte van hun pleegdochter en -kleinkind. De vrouw had een verhaal verzonnen over een Amerikaans centrum dat haar en haar zoontje wilde behandelen. Om haar verzinsels kracht bij te zetten liet de vrouw zich bij ziekenhuizen afzetten en liep zij soms op krukken.

  De rechtbank vond de door het OM geëiste werkstraf geen recht doen aan het door de verdachte aangerichte leed en legde daarom een celstraf op. Daaraan verbond her rechtscollege de voorwaarde dat de vrouw in therapie gaat. Een aantal gedupeerden, onder wie de pleegouders, heeft vorderingen tot terugbetaling ingediend. De rechter wees die voor een aanzienlijk deel toe.

  Bron: ANP

 • Ook interessant