Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Zeven aanhoudingen voor telefoonoplichting

    Zeven aanhoudingen voor telefoonoplichting

    De politie in Groningen Zuid heeft de afgelopen twee weken met de aanhouding van zeven verdachten negen zaken van oplichting opgelost. Daarbij werden jongeren onder groepsdwang overgehaald om telefoonabonnementen af te sluiten, waarna de bewuste telefoons werden doorverkocht.

    De verdachten zijn in de leeftijd van 17 t/m 22 jaar en komen uit Groningen.

    Grote abonnementsschulden

    Bij de politie werd door negen jongeren in de leeftijd van 18 t/m 24 jaar aangifte gedaan. Zij hadden onder druk van de verdachten vier tot zes telefoonabonnementen afgesloten bij een van de telefoonwinkels in de stad Groningen. Daarbij hadden de verdachten, nadat zij de telefoon - van de vaak duurste categorie - hadden ingenomen, gelijk daarop doorverkocht aan derden. In een aantal gevallen kregen de benadeelden zelf geen geld.

    De verdachten lieten de benadeelden weten dat ze na verkoop van de telefoon gemakkelijk van het abonnement af zouden kunnen. Maar dit was niet het geval. Met het abonnement werd in de regel verder niets gedaan. Na verloop van tijd ontstonden grote abonnementsschulden bij de gedupeerden. De uiteindelijke schade loopt in de duizenden euro’s per individu, omdat door de benadeelde voor twee jaar een abonnement werd afgesloten en zij vier tot zes van dit soort contracten aangingen.

    Kwetsbare benadeelden

    Het merendeel van de verdachten woont bij hun ouders en gaat naar school. Hun reden was geldelijk gewin. Het contact met de slachtoffers werd geraffineerd opgebouwd, vaak kenden zij de betrokkenen in kwestie van vroeger. De dwang bestond uit psychologische druk die op de vaak kwetsbare benadeelden, die soms begeleid wonen, werd uitgeoefend.

    In een aantal gevallen lieten de benadeelden weten dat zij kort voor het afsluiten van de abonnementen waren bedreigd. Uit het politieonderzoek is gebleken dat dit in een aantal gevallen niet het geval was, maar dat zij dit zeer waarschijnlijk zeiden om bij begeleiders, ouders en politie te rechtvaardigheden dat zij de abonnementen hadden afgesloten en er geld voor hadden ontvangen.

    De politie heeft het dossier voor verdere behandeling doorgestuurd naar het openbaar ministerie.

    Preventie

    De politie waarschuwt voor dit soort praktijken en roept ouders, telefoonwinkels en telefoonopkopers op hier alert op te zijn en groepsdruk onder jongeren op deze leeftijd niet te onderschatten.

    Bron: politie

  • Ook interessant