Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Weer taakstraf geëist voor beleggingsfraude

  Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, moet een ex-politieman uit Rijssen wegens beleggingsfraude nog eens een taakstraf van 240 uur krijgen. De straf komt dan bovenop een celstraf van 2 maanden en 240 uur taakstraf die hem eerder werden opgelegd.

  Dit bleek maandag voor de rechtbank in Almelo, waar enkele gevallen van beleggingsfraude werden behandeld die bij een eerdere zitting niet aan de orde waren gekomen.

  In 1999 begon Wijtse J. (50) een beleggingsadviesbureau. Hij stelde klanten, onder wie veel ex-collega's bij de politie, torenhoge rendementen in het vooruitzicht. Zo werd in totaal zo'n 3,9 miljoen euro ingelegd. Winst werd er echter niet gemaakt. Jarenlang leidde J. zijn klanten met vervalste overzichten om de tuin. Een deel van het geld verdween in zijn eigen zak, de rest verdampte.

  In 2007 wist J. een bevriende zakenman met vervalste overzichten en bankafschriften over te halen hem 1,6 miljoen euro te lenen. Ook dat geld verdween als sneeuw voor de zon. Kort daarna kwam het bedrog aan het licht.

  In januari 2010 veroordeelde de rechtbank in Almelo hem tot 10 maanden cel. In hoger beroep werd die straf door het gerechtshof in Arnhem omgezet in 5 maanden cel, waarvan 3 voorwaardelijk, plus een taakstraf van 240 uur.

  (ANP)

 • Ook interessant