Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • VS en China akkoord over aanpak cybercrime

  VS en China akkoord over aanpak cybercrime

  De Amerikaanse president Barack Obama en de Chinese president Xi Jinping zijn het eens geworden over 'nieuwe stappen' om cybercriminaliteit aan te pakken. Dat hebben de leiders in een gezamenlijke verklaring gezegd.

  Obama en Jinping, die op bezoek is in het Witte Huis, verklaren dat hun landen 'nooit willens en wetens het hacken zullen ondersteunen'. Ze hebben besloten dat er een groep van deskundigen komt om de cyberkwestie verder te bespreken. Op hoog niveau moet worden besproken hoe internetdiefstal kan worden bestreden.

  De VS hebben China jarenlang beschuldigd van het hacken van Amerikaanse bedrijven. Onlangs overwoog de regering van Obama nog om sancties op te leggen aan Chinese bedrijven en individuen die zich schuldig maken aan cyberaanvallen. Volgens CNN sloegen de VS in de aanloop naar het bezoek van Jinping minder harde taal uit.

  Obama zei dat hij zijn 'ernstige bezorgdheid' over groeiende dreiging van cyberaanvallen heeft geuit richting Jinping. 'Ik heb duidelijk gemaakt dat het moet stoppen.' Volgens Obama moet China nu daadwerkelijk laten zien dat het cybercriminaliteit en spionage niet financiert. Bovendien moet het mensen straffen die 'internet gebruiken om Amerikaanse bedrijfsgeheimen te stelen'. 'De vraag is nu: worden woorden gevolgd door daden?', vroeg Obama zich af. 'We zullen zorgvuldig bekijken of er op dit punt vooruitgang wordt geboekt.'

  Bron: ANP

  Foto: iStockphoto

  Gerelateerd

 • Ook interessant