Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vrijwilliger steelt jaarlijks 10 miljoen euro

   Vrijwilliger steelt jaarlijks 10 miljoen euro

  Nederlandse vrijwilligers stelen jaarlijks minstens 10 miljoen euro van de organisatie waarvoor ze werken. Vaak gaat het om enkele duizenden euro's, maar soms ook om tonnen en in een enkel geval zelfs om nog veel meer.

  Dat meldt de belangenvereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) maandag in het Reformatorisch Dagblad.

  Volgens Maarten den Ouden, die onderzoek deed naar fraude en diefstal onder vrijwilligers, is het werkelijke bedrag nog hoger. "De 10 miljoen euro is op basis van zaken die in de publiciteit zijn gekomen. Als dat niet het geval is, kennen we ze niet," zegt hij in de krant.

  Jaarlijks komen ongeveer 50 kwesties aan het licht, zo inventariseerde Den Ouden. "Dat is dus bijna één per week." In negen van de tien gevallen is de penningmeester de dader; die wordt door zijn bestuur vaak niet of nauwelijks gecontroleerd en kan soms jaren achtereen zijn gang gaan zonder dat iemand iets merkt.

  De NOV zegt dat er zo'n 250.000 vrijwilligersorganisaties in het land actief zijn. "Logisch dat het ook wel eens misgaat." Toch is de belangenvereniging geschrokken van de uitkomsten. Vaak is met enkele simpele maatregelen fraude te voorkomen, aldus de NOV. Daar wil ze haar achterban nadrukkelijk op gaan wijzen.

  Belangrijk is bijvoorbeeld dat een penningmeester geen bedragen mag overboeken van meer dan 2000 euro, zonder toestemming van een ander bestuurslid. Wat ook goed werkt, aldus Den Ouden, is om meer bestuursleden toegang te geven tot internetbankieren. "Ze kijken mee, dat werkt preventief. Ook goed is om van het beheren van de kas een duobaan te maken. Een administrateur boekt de facturen in, de penningmeester maakt daarna het geld over. Dan kan nooit iemand in zijn eentje er met geld vandoor."

  Bron: ANP

 • Ook interessant