Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Viertal krijgt cel- en taakstraffen voor illegale hondengevechten

  Viertal krijgt cel- en taakstraffen voor illegale hondengevechten

  Drie mannen en één vrouw uit de provincie Utrecht hebben cel- en taakstraffen opgelegd gekregen wegens het organiseren van hondengevechten. De dieren raakten ernstig gewond en zestien honden waren door de gevechten zo agressief geworden dat de politie ze in moest laten slapen.

  Het viertal is afkomstig uit Amersfoort, Soest en Zeist, zij hebben meerdere hondengevechten georganiseerd waarbij honen ernstig gewond raakten. Volgens de rechtbank is het schrijnend dat de dieren zoveel leed is aangedaan, meldt RTL Nieuws.

  Bloederige videobeelden op aangetroffen usb-stick

  Het onderzoek naar de verdachten begon in 2016, nadat een wijkagent in zijn postvak een usb-stick aantrof die afkomstig was van een anonieme afzender. Op de stick stonden beelden van een hondengevecht, naar later bleek de eerste anonieme tip in deze zaak. In hetzelfde jaar volgde een tweede anonieme tip waarbij de tipgever stelde dat er regelmatig hondengevechten werden georganiseerd in Amersfoort.

  De politie startte een grootschalig onderzoek en ontdekte dat er voor grof geld werd ingezet op de uitkomst van de hondengevechten: het zou gaan om bedragen tussen de 500 en 3.000 euro. Na het zien van aanvullend beeldmateriaal en het onderzoeken van vele appgesprekken, had de politie de bewijslast in 2019 rond. 

  Rechtbank veroordeelde nooit eerder personen om hondengevechten

  Het is een unieke zaak, want nooit eerder stonden in Nederland mensen voor de rechter om de organisatie van hondengevechten. Het is dan ook de eerste keer dat de rechtbank mensen voor dit feit veroordeelt. De verdachten gaven in een eerder stadium al toe dat hun honden inderdaad weleens deel hebben genomen aan gevechten, maar ontkenden toen nog dat ze ook betrokken waren bij de organisatie.

  Teruggave van de winst

  Hoofdverdachte Batikan Y. is veroordeeld tot een celstraf van vijf maanden en moet 12.360 euro terugbetalen, volgens de rechtbank het geld dat hij met het fokken van vechthonden heeft verdiend. Zijn vriendin Stephanie B. komt er vanaf met een taakstraf van 240 uur. Batikan Y. heeft nog een broer, Dagokan. Hij heeft een taakstraf van 220 uur opgelegd gekregen. Alle drie hebben daarnaast een voorwaardelijke celstraf van drie maanden gekregen.

  De vierde veroordeelde is Daniël van der W., in wiens huis ook een hondengevecht is georganiseerd. Zijn straf bestaat uit veertien dagen voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 60 uur. Alle eigenaren mogen tot slot drie jaar lang geen honden houden en alle honden inleveren die ze nu in bezit hebben.

  Spijt

  De veroordeelden gaven wel aan dat ze spijt hebben van hun daden en achteraf niet goed te weten waarom ze meededen. Stephanie B. zegt: 'Ik kan het gewoon niet uitleggen'. Batikan Y. voegt daaraan toe: 'Ik las er veel over en ik was er nieuwsgierig naar. Achteraf heb ik mijzelf zo vaak gevraagd waarom ik het nou deed, ik weet het niet. Daarom ben ik blij dat we zijn opgepakt en dat misschien erger is voorkomen.'

  Bron: RTL Nieuws / ANP

 • Ook interessant