Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Verdachte transacties lopen op tot bijna 10 miljard

  Verdachte transacties lopen op tot bijna 10 miljard

  In Nederland is vorig jaar een bedrag van 9,5 miljard euro aan verdachte transacties gemeld die te maken kunnen hebben met terrorisme en witwassen. Dat is het hoogste bedrag ooit, meldt de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU) die meldingen van onder meer banken en handelaren analyseert.

  Uit het woensdag verschenen jaaroverzicht blijkt dat bijna 58.000 transacties met een totale waarde van 9,5 miljard euro verdacht zijn verklaard. Dat is fors meer dan in 2017, toen voor een bedrag van bijna 6,7 miljard euro aan verdachte transacties werd gemeld.

  In totaal ontving de FIU ruim 750.000 meldingen van ongebruikelijke transacties. Een jaar eerder waren dat er nog geen 400.000. Volgens het financiƫle meldpunt dat ondergebracht is bij de nationale politie komt die explosieve toename door een aanpassing in de wetgeving, waardoor instanties vaker transacties moeten melden.

  Dossiers verdachte transacties overgedragen

  8514 dossiers met verdachte transacties zijn overgedragen aan de opsporings-, inlichtingen-, en veiligheidsdiensten.

  In 2018 werd door de FIU-Nederland gewerkt aan onderzoeken die onder meer te maken hadden met fraude en terrorismefinanciering. De FIU-Nederland constateerde dat er steeds creatievere manieren zijn om geld wit te wassen en terrorisme te financieren. Zo werd in 2018 een mogelijk verband tussen zorgfraude en het financieren van terrorisme waargenomen.

  Investeringen voor de toekomst

  Om de oplopende datahoeveelheden te kunnen blijven verwerken, investeert de FIU-Nederland in methoden en technieken die de verwerking en de inzichten in data kunnen verbeteren.

  Lees ook: Kabinet zet extra stappen om witwassen aan te pakken

  Bron: ANP, Politie.nl

 • Ook interessant