Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vastgoedbedrijf in Zaandam opgelicht door werknemer in proeftijd

  Vastgoedbedrijf in Zaandam opgelicht door werknemer in proeftijd

  Een werknemer die in februari 2019 in dienst kwam bij Royaal Vastgoed in Zaandam, speldde zijn werkgever al snel de meest fantastische verhalen op de mouw. Met verhalen over miljoeneninvesteringen uit India en Dubai wist hij luxe zakenreisjes te maken, tot het bedrog uitkwam.

  De werknemer - die in dienst trad tegen een brutosalaris van € 2.400 per maand - kreeg de taak om investeerders aan te trekken voor de Zaanse onderneming die bouwgrond koopt en verkoopt. Na een paar weken was het al raak: de werknemer zou een schatrijke Indiase familie bereid hebben gevonden vele tientallen miljoen euro euro te investeren in allerlei projecten. Reden om gauw persoonlijk kennis te maken met de potentiële investeerders.

  Luxe reizen naar Mumbai

  De werknemer vloog met een bestuurder van de onderneming naar de Indiase miljoenenstad Mumbai. Daar lieten ze het breed hangen: ze verbleven in een duur hotel en aten in chique restaurants, bleek volgens de Telegraaf uit het gepubliceerde vonnis van de Zaanse kantonrechter.

  Toen puntje bij paaltje kwam, wist de werknemer de meegereisde baas echter wijs te maken dat de investeerders de baas liever niet wilden spreken. Een onderonsje met de medewerker was voldoende om het beloofde bedrag - dat uiteindelijk neerkwam op 17 miljoen euro - over te maken. Maar eenmaal terug in Nederland werd dat bedrag natuurlijk nooit overgemaakt.

  E-mails van Indiase contacten werden vanuit Nederland verstuurd

  Volgens de werknemer was het uitblijven van de toegezegde betalingen geen reden tot zorg: er was geen vuiltje aan de lucht. Hij ging enige tijd later zelfs opnieuw naar Mumbai, ditmaal alleen. Er zou sprake zijn van een véél omvangrijkere financiële toezegging, zo hield hij zijn werkgever voor: de familie zou bereid zijn om tot 300 miljoen euro te investeren in percelen Nederlandse grond.

  E-mails van zijn contacten uit India stuurde de man ter geruststelling door naar zijn werkgevers. Er werd opnieuw toegezegd dat er geld zou worden overgemaakt, meer specifiek een bedrag van 33 miljoen euro. Als reden voor het uitblijven van deze betaling gaf de werknemer op dat één van de investeerders bij een vliegtuigongeval om het leven is gekomen.

  Bedrijfsrecherchebureau Hoffman zou later echter vaststellen dat de mails van deze Indiase contacten vanuit Nederland verstuurd werden.

  Zelfde scenario in Dubai

  De werknemer zou ook investeerders in Dubai hebben gevonden. In juli 2019 reisde hij met een baas naar Dubai: ook toen verbleven ze in een duur hotel en wilde de investeerders de baas er als het even kon liever niet bij hebben. Een toegezegde betaling van 112 miljoen euro van deze investeerders bleef eveneens uit, en toen was de maat vol.

  Royaal Vastgoed startte een onderzoek en de aap kwam snel genoeg uit de mouw: de werknemer heeft alles verzonnen. Dat is een conclusie waar de kantonrechter mee instemde.

  Werknemer krijgt de rekening gepresenteerd

  De luxe zakenreisjes bleken uiteindelijk toch behoorlijk duur uit te pakken voor deze werknemer. De kantonrechter oordeelde dat hij een bedrag van maar liefst € 28.148 aan reiskosten terug moet betalen: met verzonnen investeerders dienden deze reizen immers geen zakelijk doel. Ook oordeelde de rechter dat de man het grootste deel van zijn salaris terug moet storten: hij was immers niet bezig met werk, maar alleen met leugens en bedrog.

  Daarnaast worden de kosten van het rechercheonderzoek, de verloren werktijd van zijn bazen en het grootste deel van de proceskosten op de werknemer verhaald. De totale schadepost die de man dient te vergoeden, bedraagt € 78.771.

  Bron: De Telegraaf

 • Ook interessant