Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie zoekt naar daders die een hoogbejaarde vrouw (90) dupeerden door babbeltruc

  Politie zoekt naar daders die een hoogbejaarde vrouw (90) dupeerden door babbeltruc

  Een vrouw van 90 uit Zaandam is op maandag 17 juni 2019 het slachtoffer geworden van een babbeltruc. Twee mannen belden aan met de vraag of ze een pakketje wilde aannemen bij de buren. Ze vroegen om een identiteitsbewijs, maar dat weigerde de vrouw. Toch wisten de daders ruim 1.500 euro buit te maken.

  Eén van de mannen kreeg de gelegenheid om de pinpas van de vrouw te bemachtigen. Ook vroeg één van de mannen het slachtoffer of ze misschien een telefoonnummer en een pen had. Toen de vrouw even later terugkwam met een pen werd haar telefoonnummer genoteerd. De mannen vertrokken zonder het pakje achter te laten, meldt de politie.

  Gebeld door 'de politie'

  Korte tijd later werd de 90-jarige Zaanse gebeld door iemand die zich uitgaf als medewerker van de politie. Haar bankpas was gevonden, maar om deze te blokkeren, moest de vrouw wel even de pincode afgeven. De vrouw geloofde het verhaal en gaf de pincode inderdaad af.

  Verdachte transacties en grote geldsommen

  Dezelfde avond zocht een medewerker van de bank contact met de vrouw wegens vermoedens van fraude. Er waren namelijk een aantal onregelmatige transacties geconstateerd. In Amsterdam heeft iemand een bedrag van 1.000 euro opgenomen bij een pinautomaat van ING en werden er twee transacties verricht bij sigarenwinkels: één keer ging het om ruim 400 euro, de tweede keer betrof het 140 euro. Ook is er 8,50 betaald bij twee parkeerautomaten.

  Mislukte transactie bij tankstation

  Bij een benzinepomp aan de Sloterplas in Amsterdam - aan de camerabeelden te zien gaat het om BP Sloterplas aan de Burgemeester Rendorpstraat - heeft iemand rond tien voor zeven in de avond geprobeerd om voor 840 euro sigaretten te kopen. Deze transactie is echter mislukt omdat de pas toen al geblokkeerd was. 

  Van de man die hier probeerde te betalen, zijn echter wel camerabeelden beschikbaar. Het is alleen niet duidelijk of deze man ook één van de twee mannen was die zich bij het 90-jarige slachtoffer naar binnen wisten te praten.

  (Her)ken jij deze man? Dan vraagt de politie Zaandam om contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844

  Bron (inclusief foto): Politie.nl

 • Ook interessant