Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vacature 'Fusion Unlimited' niet in de haak

  Al enige tijd is bekend er via werk.nl, de website van het UWV, banen aan worden geboden die frauduleus zijn. Zo ook onderstaand voorbeeld over het bedrijf 'Fusion Unlimited'. Overigens controleert het UWV tegenwoordig werkgevers die een vacature willen plaatsen op werk.nl op hun bedrijfsgegevens.

  Proefopdrachten

  Een vrouw reageerde op de vacature voor administratief medewerker klantenadministratie bij Fusion Unlimited. Ze vonden haar een geschikte kandidaat, maar wilden eerst dat ze enkele proefopdrachten ging doen. De opdrachten zouden worden vergoed en zodra ze met succes waren afgerond, zou er een contract voor haar klaar liggen.

  “Een week later kreeg ik mijn eerste opdracht. Dat was een advertentie plaatsen van een iPhone op Marktplaats voor een bedrijf Smartphone Voordeel. Zij hadden 30 euro naar mijn bankrekening gestort als advertentietegoed, want je moet geld betalen als je een advertentie wil plaatsen op Marktplaats. Dat ging goed maar ik moest de advertentie steeds ophoog plaatsen zodat het in de top tien kwam te staan. Ik moest paar euro's uit mijn eigen zak betalen. Ze zeiden dat ik het bedrag later op mijn rekening kreeg.

  De tweede opdracht was ook weer een advertentie plaatsen op Marktplaats voor een ander telecombedrijf. Ze vroegen of ik het kon voorschieten en dat ik dezelfde dag nog het bedrag op mijn rekening kreeg. Dat heb ik gedaan en ik kreeg ook het tegoed op mijn rekening gestort. Na het plaatsen van de advertentie moest ik die weer omhoog plaatsen. Dat ging weer vanuit mijn eigen zak.”

  Voorschot

  Op een gegeven moment heeft de vrouw een kleine vijftig euro voorgeschoten en kan ze plotseling niet meer inloggen op Marktplaats:

  “Het bleek dat Marktplaats melding had gekregen van meerdere kopers dat zij telefoons besteld hadden maar niet hebben ontvangen. Dit heb ik teruggekoppeld aan Fusion Unlimited. Ik kreeg geen reactie. Na een week te hebben gewacht heb ik weer een mail gestuurd dat ik mij terug wilde trekken uit de sollicitatieprocedure en dat ik graag mijn geld wil hebben. Ook hier geen reactie op. Twee weken later weer een mailtje gestuurd: geen reactie.”

  Katvanger

  Helaas worden er veel banen aangeboden waarbij mensen gebruikt worden als moneymule of katvanger. Daarbij wordt de bankrekening van de sollicitant gebruikt, om zelf buiten zicht te kunnen blijven.

  Bron: www.fraudehelpdesk.nl

 • Ook interessant